Емоційні сплески та відсутність самоконтролю: 5 ознак емоційно незрілого партнера

Анастасія Поя — 14 жовтня 2023, 15:30

Емоційна незрілість – це невміння людини контролювати власні емоції та вирішувати різні життєві обставини "по-дорослому".

Часто через незрілість людина може бути токсичною або ображати оточуючих, не розуміючи цього, тому з нею складно будувати відносини, розповідає психотерапевтка й авторка книг Кейті Гілліс, пише Psyhology Today.

За словами лікарки, близькі стосунки з емоційно незрілою людиною можуть виснажувати партнера та викликати відчуття постійних проблем, оскільки вони важко вирішуються.

Кейті Гілліс каже, що емоційну незрілість людини можна розпізнати за ознаками, зокрема через:

  • наявність або відсутність емпатії. Якщо ваш партнер часто не виявляє співчуття, це може свідчити про те, що він не розуміє, як його поведінка може впливати на інших людей, каже лікарка.

"Без емпатії партнер переконуватиме себе, що це він був тим, кого скривдили в будь-якій суперечці, замість того, щоб взяти на себе відповідальність за власні дії", – додає Гілліс.

  • Нейтральне ставлення до конфліктних ситуацій. Про емоційну незрілість може свідчити бажання людини уникати будь-яких конфліктних ситуацій або навпаки – надмірне прагнення вести суперечки з різними людьми.
Фото: nd3000/GettyImages

Водночас психотерапевтка Анжеліка Боттаро розповідає, що найпростіший спосіб розпізнати емоційно незрілу людину можна за її поведінкою.

"Емоції людини можуть значно загостритися, подібно до того, як відреагувала б на ситуацію дитина. Людина може розплакатися, надмірно злитися або впасти в істерику, коли щось трапляється не так, як вони хотіла", – каже Боттаро.

Вона додає, що ознаками незрілості також є:

  • малоемоційність під час спілкування – деяким людям складно виражати свої емоції, однак деякі люди, зокрема, емоційно незрілі, мають проблеми з обробкою своїх емоцій, що призводить до подальших ускладнень під час спроби спілкування з іншими;
  • риси нарцисизму, оскільки емоційно незрілі люди часто можуть ставитися й поводити себе зверхньо стосовно інших. Інколи вони можуть вважати, що мають право на особливе ставлення абсолютно безпідставно.

"Люди можуть уникати будь-яких складних, негативних або важких ситуацій, які можуть вимагати від них думати про те, що відчуває хтось інший.

Емоційно незрілі люди демонструють подібні характеристики, як люди з нарцисичним розладом особистості", – каже психотерапевтка.

Фото: Paul Bradbury/GettyImages

Якщо ви маєте стосунки з емоційно незрілою людиною, Анжеліка Боттаро радить поговорити з партнером й розповісти, як його поведінка впливає на вас.

"Більше зосереджуйтеся на власних відчуттях, а не на поведінці партнера. Тоді він не відчуватиме, що ви на нього "нападаєте". Якщо це не допомагає – зверніться за професійною допомогою до психолога", – додала Боттаро.

На думку Кейті Гілліс, якщо стосунки вас не задовольняють, не бійтеся обговорювати це з партнером й визнавати, що щось не так.

"Це нормально – переглянути стосунки, якщо ви відчуваєте, що людина недостатньо емоційно зріла або самосвідома, щоб бути зрілим партнером", – каже Гілліс.

Раніше ми розповідали про 6 типів людей, яких варто остерігатися у стосунках.

Читайте також: Не риторичне запитання: чиє місце на кухні і кому не можна плакати?

Реклама:

Головне сьогодні