8 міфів про секс, які заважають людям отримувати задоволення

Яна Осадча — 22 жовтня 2023, 09:00

Існує багато міфів про секс, виникнення яких пов’язано із недостатнім статевим вихованням та з тим, що іноді людям буває важко говорити "про це" навіть зі своїм постійним партнером.

Найпоширеніші міфи про статеву близькість спростовують секс-терапевти і дослідники у матеріалі The New York Times.

"Якою б не була причина дезінформації про сексуальність і бажання, вона завдає багато шкоди", – каже Лорі Мінц, почесна професорка психології Університету Флориди.

Міф 1: інші займаються сексом більше, ніж ви

Багато людей думають, що сексом займаються абсолютно всі і часто. Цей міф може спонукати підлітків рано розпочинати статеве життя, а літніх людей, які перебувають у тривалих стосунках і не відчувають бажання одне до одного, почувати себе неповноцінними.

Насправді згідно із даними кількох репрезентативних національних опитувань у США, приблизно кожна третя людина не мала сексу протягом року.

Дослідження показують, що сексуальна активність в останні роки знизилася з невідомих причин. Ймовірно, це сталося через зростання популярності онлайн-порно, а також через зменшення вживання алкоголю молоддю.

Утім, тим, хто прагне довголіття у своєму партнерському сексуальному житті, важливо дбати про своє фізичне та психічне здоров’я і говорити про свої почуття з партнером, щоб підтримувати відчуття близькості.

Фото: foremniakowski/Depositphotos

Міф 2: секс – це тільки проникнення

Сексотерапевти часто скаржаться, що люди вірять у певні "сексуальні сценарії" або в те, що секс має відбуватися за певною процедурою: прелюдія, а за нею статевий акт.

Утім, дослідження показало, що 75% чоловіків і лише 33% жінок відчували оргазм щоразу, коли у них був секс. Інше опитування показало, що 18% жінок досягли оргазму лише від проникнення, тоді як 37% зазначили, що їм також потрібна стимуляція клітора для оргазму під час статевого акту.

"Якщо ви подивитеся на більшість популярних фільмів, ви побачите, що жінки відчувають швидкі та неймовірні оргазми від проникнення, а прелюдія – це лише початок цієї головної події. Насправді з наукової точки зору це дійсно шкідливо і неправда", – каже докторка Мінц.

Опитуючи тисячі жінок для своєї книги, науковиця виявила, що відсоток жінок, які сказали, що досягли оргазму лише від проникнення, становить 4% або менше.

Прирівнювання сексу до проникнення також виключає людей, які займаються сексом іншими способами.

Лексс Браун-Джеймс, секс-терапевтка, сказала, що таке узагальнення не включає людей з певними вадами, а також тих, хто просто не займається сексом із проникненням.

За її словами, багато людей отримують більше сексуального задоволення від таких речей, як оральний секс або навіть просто тілесний контакт.

Міф 3: користуватися лубрикантами не треба

Жінки в постменопаузі іноді описують біль, який вони відчувають під час сексу з проникненням, як відчуття "наждачного паперу" або "ножа".

Хоча вагінальну сухість частіше відчувають жінки похилого віку, це може статися в будь-який момент життя.

Приблизно 17% жінок у віці від 18 до 50 років повідомляють про сухість піхви під час сексу, тоді як понад 50% відчувають це після менопаузи.

Також така проблема частіше зустрічається під час годування грудьми або під час перименопаузи (проміжна стадія перед менопаузою),а деякі ліки, зокрема протизаплідні, можуть зменшити змащення.

Читайте також: 10 міфів про секс, у які ви досі вірите

"Як я часто кажу своїм студентам, вагіни — це не тропічні ліси. Жінка може відчувати себе збудженою або закоханою, однак все одно не природної замазки може бути недостатньо", – каже Деббі Гербенік, директорка Центру сприяння сексуальному здоров’ю Університету Індіани.

Міф 4: це нормально, коли секс завдає болю

Хоча лубриканти можуть допомогти деяким жінкам відчути більше задоволення під час сексу, важливо пам’ятати, що секс не повинен завдавати болю.

За приблизними підрахунками, 75% жінок мали неприємні відчуття під час сексу в якийсь момент життя. Причинами можуть гінекологічні проблеми, гормональні зміни, лікування раку, травми тощо.

Шемека Торп, дослідниця сексуальності та педагогиня, каже, що багато жінок вважають, що біль під час або після інтиму є ознакою гарного сексу.

Чоловіки також можуть відчувати біль під час статевого акту.

Фахівці наголошують, що кожному, хто відчуває біль під час сексу, варто звернутися до лікаря.

Міф 5: чоловіки завжди хочуть сексу більше, ніж жінки

Через цей міф чоловіки часто відчувають почуття сорому через відсутність бажання та тиск.

Через схожий міф про те, що жінки не мастурбують, жінки соромляться це робити, що заважає їм повністю дослідити свою сексуальність.

"Хоча і є дані, які свідчать про те, що чоловіки мастурбують частіше, ніж жінки, це неправда, що жінки не хочуть сексу або що чоловіки завжди хочуть сексу", – каже Браун-Джеймс.

Наприклад, одне нещодавнє дослідження показало, що бажання жінок зазвичай більше коливаються протягом життя, але чоловіки та жінки відчувають дуже схожі коливання бажання протягом тижня.

Міф 6: бажання має виникати миттєво

Сексотерапевти та дослідники зазвичай вважають, що існує два типи бажання: спонтанне (відчуття бажання сексу раптово) і чуйне (виникає у відповідь на подразники, такі як дотик).

Люди схильні думати, що спонтанне бажання — те, що багато закоханих відчувають на ранніх стадіях стосунків — краще.

Однак Лорі Бротто, психологиня і авторка книги "Кращий секс через уважність", каже, що головний акцент у своїй роботі робить на те, щоб нормалізувати чуйне бажання, особливо серед жінок і тих, хто перебуває в тривалих стосунках.

Вона допомагає їм зрозуміти, що можна займатися сексом не спонтанно, але якщо є бажання і згода.

Бротто порівнює це з відвідуванням тренажерного залу, коли вам цього не хочеться.

"Ваші ендорфіни починають надходити, ви відчуваєте себе дуже добре, і ви вдячні, що пішли потім", – каже вона.

Міф 7: запланований секс – це нудно

Бротто також не погоджується з думкою, що "запланований секс – це поганий секс", оскільки це робить його "клінічним, сухим і нудним".

Така точка зору призводить до того, що багато людей сприймають регулярний подружній секс як рутину, займаючись ним лише пізно ввечері, коли вони виснажені або розсіяні, якщо взагалі знаходять для цього час.

Бротто каже, що запланований секс також може сприяти виникненню чуйного бажання, даючи "збудженню час нагрітися".

Міф 8: мій пеніс не такий

Чоловіки відчувають певний тиск, коли справа доходить до того, як виглядають або функціонують їхні пеніси.

Молоді хлопці вважають, що у них не повинно бути еректильної дисфункції, а літні чоловіки – що передчасна еякуляція може бути тільки у недосвідчених та юних.

Утім, хоча еректильна дисфункція має тенденцію посилюватися з віком, вона також може бути у приблизно 8% чоловіків у віці 20 років і у 11% чоловіків у віці 30 років.

20% чоловіків у віці від 18- 59 років повідомляють про передчасну еякуляцію.

Читайте також: Без болю і крові: що потрібно знати про перший секс?

Подібним чином дослідження показують, що багато чоловіків хвилюються, що вони не задоволені розмірами пенісів, хоча їхні партнерки чи партнери кажуть, що не віддають перевагу особливо великому пенісу.

На задоволення від сексу впливають дотики, налаштування, зв'язок та спілкування.

Читайте також: "Не можу отримати оргазм": чому в жінок виникає аноргазмія і як її подолати?

Реклама:

Головне сьогодні