Деякі астероїди можуть складатися з елементів "за межами" таблиці Менделєєва – дослідження

Альона Павлюк — 24 жовтня 2023, 19:57

Вчені припускають, що астероїд 33 Полігімнія може містити природні надважкі елементи, які не входять до таблиці хімічних елементів Менделєєва.

Про це повідомляє Space із посиланням на дослідження, опубліковане у науковому журналі The European Physical Journal Plus.

У Сонячній системі існують дуже щільні астероїди, які називають компактними надщільними об'єктами. Їхні властивості не можна пояснити жодним з відомих елементів.

Одним з таких є астероїд 33 Полігімнія. Він розташований у головному поясі астероїдів між Марсом і Юпітером.

Візуалізація поясу астероїдів. Фото: JPL-Caltech/NASA

Він не має маси, необхідної для стиснення мінералів у надщільні форми. Водночас його склад важко визначити через малий розмір і велику відстань від Землі.

Дослідження на чолі з американських фізиків показало, що існування компактних надщільних об'єктів можна пояснити досі невідомими можна класами хімічних елементів, щільнішими за осмій (найщільніший елемент періодичної таблиці).

"Якщо астероїди дійсно містять надважкі елементи, це відкриє численні питання про те, як ці елементи утворилися і чому ми досі не виявили їх за межами астероїдів", – каже співавтор дослідження Йоганн Рафельскі.

Вчені довго дискутували, чи можуть в природі зустрічатися стабільні елементи, важчі за оганесон – останній елемент періодичної таблиці. Адже вони дуже радіоактивні й розпадаються за мілісекунди.

Нові розрахунки відповідають припущенням про існування "острову стабільності" – уявної області періодичної таблиці, де розташовуються надважкі елементи з атомним номером близько 164. Вони можуть не зазнавати швидкого радіоактивного розпаду й існувати протягом коротких періодів часу.

"Всі надважкі елементи (дуже нестабільні та ті, що просто не спостерігаються), були об'єднані в один – "Унобтаній" (термін для опису ідеального, але недосяжного матеріалу – ред.).

Ідея про те, що деякі з них можуть бути достатньо стабільними, щоб отримати їх з нашої Сонячної системи, є захопливою", – розповідає фізик.

Якщо надважкі елементи існують, вони можуть бути поясненням надщільних астероїдів.

Раніше ми писали, що Місяць може бути на 40 млн років старішим, ніж вважалося раніше.

Читайте також: Штучний інтелект вперше у світі відкрив наднову зірку без допомоги людини

Реклама:

Головне сьогодні