Американка вимагає визнати автомобільний сигнал "звуком демократії в дії"

Ірина Батюк — 22 листопада 2023, 16:58

Жителька Каліфорнії Сюзан Портер, яку в 2017 році оштрафували за використання сигналу автомобіля, планує через Верховний суд домогтися визнання такої дії вираженням свободи слова.

Як повідомляє Business Inside, у 2017 році поліція звинуватила Портер у тому, що вона під час мітингу на знак підтримки 17 разів посигналила біля офісу конгресмена Даррелла Ісси.

У 2023 році апеляційний суд виправдав жінку, але тепер вона прагне захистити інших водіїв від можливих покарань, пов’язаних із правом сигналити на своїй машині, кажуть її адвокати.

Тож тепер Портер оскаржує один із законів Кодексу транспортних засобів Каліфорнії, згідно з яким автомобільні гудки повинні використовуватися лише в двох випадках: для "звукового попередження" інших водіїв та як сигналізація про крадіжку.

Фото: Phira Phonruewiangphing/gettyimages

Адвокати каліфорнійки в апеляції, поданій до Верховного суду, стверджують, що звукові сигнали автомобіля повинні бути захищені Першою поправкою, яка зберігає право на свободу слова.

"Автомобільний гудок – це звук демократії в дії", – зазначають вони.

Закони, що обмежують автомобільні сигнали, є ще в 41 штаті, пише USA Today. Так, наприклад, у Нью-Йорку можна сигналити лише у разі "попередження про небезпеку". У травні 2022 року депутат міської ради Нью-Йорка Ерік Боттчер подав законопроєкт, яким пропонує збільшити штрафи за надмірні сигнали вдвічі – до 2 тисяч доларів за перше порушення.

Читайте також: Відповідальність понад усе: як змінилися правила дорожнього руху в 2022 році та що варто знати водіям

Реклама:

Головне сьогодні