Відповідальність понад усе: як змінилися правила дорожнього руху в 2022 році та що варто знати водіям

Для українських автомобілістів щорічне оновлення правил дорожнього руху (ПДР) – привід для масштабних дискусій. Цей рік винятком не став. Планів на оновлення ПДР було чимало, але повномасштабне вторгнення та воєнний стан внесли свої корективи. Розбираємося, які новинки принесли ПДР 2022-го та що варто знати водіям про зміни наступного року.

Матеріал підготовлено до Всесвітнього дня відповідального споживання пива УП за підтримки Carlsberg Ukraine як відповідального виробника, що виготовляє також і безалкогольні продукти — "Львівське 1715" 0, Carlsbserg 0, Tuborg 0 тощо.

Що змінилося цього року

Наталія Кабальнова, викладачка столичної автошколи, вважає, що цьогорічна редакція допомагає наблизитися до головної мети – підвищити безпеку для всіх учасників руху. Із того, що впадає в око першим – відповідальність за порушення окремих правил істотно зросла. Зокрема, за непристебнутий ремінь безпеки та перевищення швидкості.

Камери спостереження на дорогах від початку року знизили кількість порушень на 8%. Ця цифра може зрости, оскільки камери спостереження на дорогах розширять свій інструментарій.

"Вони зможуть враховувати не тільки перевищення швидкості, а ще й виїзд на смугу громадського транспорту. Будуть також фіксувати проїзд на червоне світло, рух зустрічною смугою та зупинку на смузі громадського транспорту. Це дуже добре дисциплінує водіїв, оскільки такі правопорушення є одними з найчастіших в Україні", – зазначає Наталія.

Найбільш поширеним правопорушенням, яке нині фіксують камери, є перевищення швидкості та рух на червоне світло. Фахівці київської школи ДОСААФ звертають увагу на те, що зазвичай відчуття так званого "хибного досвіду" часто приходить до водіїв-новачків після того, як вони проїжджають 5000–10000 км. Тоді в них з’являється бажання в деяких ситуаціях порушувати правила і перевищувати швидкість руху. Це робити вкрай небезпечно. А розраховувати, що можна перевищити непомітно, не варто, бо камери виконують своє завдання дуже добре.

У вересні планується повернути обов’язковий техогляд автівок, який скасували ще у 2011 році. Але є ймовірність, що через воєнний стан його введення перенесуть на наступний рік:

"10-15% ДТП стаються саме через поганий технічний стан автівок. Завдяки поверненню обов’язкового техогляду ці показники можна буде контролювати".

Оновлено також сферу дорожньої розмітки. З'явилася так звана "вафельниця" – коробчаста розмітка жовтого кольору 1.10.3, яку малюють на перехрестях. Вона має знизити кількість заторів і "тянучок" на дорогах.

"Автомобілі в центрі перехрестя – це одна з причин, чому ми так довго стоїмо у заторах. Нова розмітка покликана заборонити виїжджати на цю частину перехрестя, щоб не звужувати пропускну здатність. Ця територія має залишатися вільною, щоб автівки могли виконувати вимоги сигналів світлофора або знаків пріоритету", – підкреслила Наталія Кабальнова.

Чимало нововведень отримали і велосипедисти. Якщо раніше власники залізних коней могли їздити спеціальними доріжками, то тепер вони мають окремі смуги. Ними, до речі, можуть їздити і власники електросамокатів та скутерів.

"Для електросамокатів і скутерів визначили ділянки для пересування: це велосипедні доріжки, смуги або проїзна частина. Їм не місце на тротуарах, бо там ці транспортні засоби становлять реальну серйозну небезпеку для пішоходів через свою потужність і швидкість. Щодо вимог до руху – їх прирівняли до велосипедів", – прокоментувала Наталія.

Плани на майбутню редакцію ПДР вже є. Тим більше, що 2023 рік не за горами. Нині на стадії розробки – декілька законопроєктів.

Наприклад, пропонується забирати права за постійне повторення тих самих порушень ПДР. А видавати їх знову, якщо людина ще раз складе іспити.

Корисні поради для відповідального кермування

Відповідальність за кермом – це колективна історія. Кожен із нас може на неї впливати: дотримуватися і ПДР, і негласних правил для водіїв.

Експерти радять дотримуватися простих та зрозумілих речей:

  • Виконуйте правила дорожнього руху. Так, це не відкриття, але це те, завдяки чому дорожній рух стає безпечним.
  • Перевищення швидкості не завжди допомагає дістатися до пункту призначення вчасно, будьте відповідальними і за своє життя, і за життя пасажирів та інших учасників дорожнього руху. Найбільш безпечна швидкість руху автомобіля – це швидкість руху потоку.
  • Якщо відчуваєте, що засинаєте – зупиніться, зробіть зарядку, випийте кави. Особливо під час тривалих подорожей подбайте, щоб поруч був хтось, хто міг би вас замінити за кермом, або ж подбайте про можливість зупинки та сну.
  • Якщо бачите пішохода, що збирається перейти дорогу, починайте гальмувати завчасно. Це не тільки убезпечить вас як водія, а й дасть сигнал автівкам позаду вас.
  • Якщо перед вами перехрестя з вимкненим світлофором, не обганяйте машини, що їдуть повільніше.
  • Дотримуйтеся правил паркування: займайте одне місце, а в разі паркування на вузькій вулиці, не забудьте скласти дзеркала заднього виду.
  • Звертайте увагу на інших учасників дорожнього руху, зокрема велосипедистів.
  • Будьте обережні під час обгону вантажівок, а також не гальмуйте різко, якщо ви їдете попереду великогабаритного транспорту, оскільки він просто може не встигнути зупинитися за вами.
  • Будь-де, будь-коли і за будь-яких умов будьте відповідальними за кермом: якщо вам стало зле, переконайтеся, що зможете вести машину; читайте інструкції до ліків, які приймаєте, деякі з них протипоказано поєднувати з водінням, і ніколи не кермуйте під впливом проміле. Завжди можна викликати таксі, замовити драйвера, скористатися громадським транспортом або віддати перевагу безалкогольній продукції.

Головне сьогодні