75% українців вважають, що сторонні люди мають реагувати на сімейне насильство щодо дітей – опитування

Ірина Батюк — 23 листопада 2023, 12:17

Більшість українців вважають, що сторонні люди повинні реагувати на домашнє насильство батьків щодо дітей. Таку думку висловили 75,2% опитаних.

Результати дослідження, проведеного компанією Gradus Research, свідчать: лише 7,4% вважають методи виховання дітей справою виключно батьків, пише "Укрінформ".

"Водночас 7,8% визнають, що насильство – це проблема, але відкидають потребу звертатися по допомогу. Ще 9,5% вважають, що такі звернення "не на часі", – йдеться в дослідженні.

За результатами опитування, 63,8% українців визнають право підлітків, які постраждали від домашнього насильства, звертатися по допомогу. Таку думку висловили 71,2% респонденток і 55,7% респондентів.

Фото: Songsak rohprasit/gettyimages

22,4% опитаних визнали, що насправді не знають, як діяти, якщо хтось з їхнього оточення або вони самі стикнуться з насильством. "Приблизне уявлення" мають 53,5% українців, які взяли участь у дослідженні. Справді знають, що робити, лише 18,4% учасників.

Реагувати на побачене насильство 54,2% опитаних воліють шляхом звернення до поліції. 41,7% вважають, що в постраждалих слід запитати, чи потребують вони допомоги, 12% опитаних готові відволікати кривдника, а 9,8% – фізично втручатися.

Також 59,8% опитаних стверджують, що якби вони постраждали від насильства, то напевно або швидше за все звернулися б по допомогу. Не зверталися б 22%.

Більшість воліє звертатися насамперед до поліції (64,3%) та на "гарячі лінії" (49,7%).

42,6% опитаних зазначили, що від звернення по допомогу їх зупиняє небажання виносити на загал родинні проблеми. Ще 36% впевнені, що будуть здатні вирішити проблему самостійно.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Рада підтримала законопроєкт, який передбачає зміни в КУпАП щодо насильства, яких вимагає Стамбульська конвенція.

Читайте також: "Тобі є кому розповісти, не мовчи". Насильство під час війни: виклики та інструменти протидії

Реклама:

Головне сьогодні