Подорож удвох: я і пес. Як зробити подію радісною для обох? Поради зоопсихологині BRIT

Подорож удвох: я і пес. Як зробити подію радісною для обох? Поради зоопсихологині BRIT

Подорожуючи Україною чи за кордон, українці часто беруть з собою домашніх улюбленців. Кожна така подорож може бути стресовою подією для тварини. Про що варто знати власникам песиків, щоб будь-яка поїздка була вдалою?

"Найважливіша навичка собаки під час мандрівки — вміння розслаблятись", — розповідає Дарина Поддубна, запрошена зоопсихологиня BRIT. — І як будь-яку навичку, її треба тренувати. Починати це робити ніколи не пізно. Собаки вчаться усе своє життя, хоча, звісно, цуценя навчити легше".

Така навичка важлива не лише під час подорожей, а й у звичайному житті. Тож одразу порада: заплануйте тренінги з релаксу для собаки найближчим часом, навіть якщо ви не збираєтесь у подорож.

Зауважимо, що подібні тренінги не завадять і власникам. Собаки легко переймають їхній емоційний стан, а відтак, якщо рідна людина злиться чи тривожиться, то вихованець це відчуватиме і буде поводитися відповідно.

Як підготуватися до подорожі з песиком?

Ретельно продумайте мандрівку: як пролягатиме маршрут, на якому транспорті, у чому їхатиме собака. Якщо пес буде у боксі чи переносці, то заздалегідь привчайте до них.

Планується тривалий переїзд без зупинок? Привчайте до пелюшок.

Також купіть улюблені смаколики, приготуйте іграшки — усе, чим песик може зайняти себе під час подорожі.

Не зайвим буде взяти консультацію у зоопсихолога, щоб було розуміння, що на вас чекає під час мандрівки, яка може бути поведінка у пса та як на неї реагувати, аби не погіршити ситуацію.

Це треба зробити заздалегідь, щоб був час на корекцію поведінки.

"За один день привчити собаку до боксу чи автівки неможливо. Що вже казати про здатність залишатись на самоті і не стресувати. Це дуже кропітка робота", — наголошує зоопсихологиня.

Дарина Поддубна, запрошена зоопсихологиня BRIT

Також фахівчиня радить звернутися за консультацією до надійного сучасного ветеринара, аби підібрати заспокійливе для улюбленця.

"Це не виключає необхідності всього, про що ми говоримо у цій статті, оскільки заспокійливі не вирішують проблему, а полегшуть симптом. Проте вони можуть стати гарним допоміжним засобом" — підкреслює вона.

Дуже важливо перед мандрівкою перевірити вимоги щодо домашніх тварин в усіх країнах: і в тій, куди прямуєте, і в тих, через які будете проїжджати. Правила можуть суттєво відрізнятися. Як мінімум, це збереже нерви — ваші і собаки.

Що є найбільш стресогенним для песика у подорожі?

Собаки, як і люди, дуже різні, навіть якщо вони з одного розплідника, породи чи мають спільних батьків. І тому все дуже індивідуально. Проте якщо узагальнити, то зазвичай найбільш стресогенним є:

  • шум від транспорту, особливо, якщо собака їде вперше;
  • нові запахи, звуки, багато незнайомих людей навколо;
  • зміна середовища існування: нове житло, маршрути для прогулянок, погодні умови;
  • реакція знервованого господаря на поведінку собаки, коли пухнастик замість заспокоєння, отримує додаткову порцію стресу.

Як мінімізувати стрес тварини від переїзду в автівці, автобусі, потязі чи на літаку

Найліпший варіант — подорож власною автівкою, позаяк є час привчити песика до машини. В автівці легко обладнати місце для улюбленця на задньому сидінні: гамак, пасок безпеки, підстилочка. Туди одразу варто покласти улюблені іграшки.

Подорож із хвостатим улюбленецем – більше щасливих митей разом.

Автобус — це вже важче. Почнемо з того, що не кожен перевізник надає таку можливість. Санітарних зупинок зазвичай мало, бо більшість автобусів мають туалет всередині.

Крім того, навколо багато чужих людей, деякі з яких не надто толерантні до тварин. Але якщо ви змушені подорожувати саме так, то як мінімум тримайте переноску поряд з собою, беріть іграшки та смаколики, і подумайте, про заспокійливе.

У разі подорожей потягом варто подумати про бронювання усього купе, аби зменшити стрес від присутності чужих людей. В купе є змога постелити пелюшку, якщо виникла така потреба, і спокійно погодувати.

Скористайтеся можливістю вийти під час зупинок, аби розім'ятися. Все це знизить рівень стресу тварини.

Літак — найбільш дискомфортний та ризикований формат мандрівки. У більшості авіакомпаній перевезення собак на борту заборонено, а тому вони летять у багажному відсіку, в боксі.

Це саме по собі великий стрес. До того ж, песики важко переносять перепади тиску, переживають через відсутність господарів поряд і не можуть розімʼяти лапи, сидячи в боксі.

"Якщо йдеться про одноразовий переліт, то така мандрівка допустима, — радить Дарина. — А от для частих подорожей краще вибирати інший вид транспорту".

Крім того, фахівчиня наголосила, що далеко не кожен собака здатен нормально витримувати переїзди. Є песики, нервова система яких не пристосована до поїздок.

Якщо йдеться про одноразову вимушену мандрівку, то це одна справа, але коли плануються часті та тривалі подорожі, то краще знайти гуманні собачі готелі або надійну перетримку.

Як допомогти псу адаптуватися до нових умов проживання?

"Собаки — дуже ритуальні тварини, для них важлива передбачуваність та режим, — зазначає Дарина. — А відтак, при будь-яких різких змінах у житті важливо максимально зберегти режим — годування, сну прогулянки".

Ще декілька важливих порад щодо адаптації на новому місці:

  • Познайомте собаку з новим простором, будьте поряд, заспокоюйте.
  • В перший час не залишайте улюбленця на самоті надовго.
  • Не збільшуйте кількість нового в житті пса. Скажімо, гуляйте одним і тим же маршрутом, не приводьте в дім чужих людей без нагальної потреби, не змінюйте корм.
  • В цей період не вимагайте багато від собаки. Нормально, якщо його поведінка погіршиться через стрес.

"Можуть повернутися проблеми, які були давно вирішені, — розповідає Дарина. — Наприклад, песик може стати більш дратівливим або настороженим, тягнути повідець, багато гавкати тощо.

Не сваріть і не карайте його за це. Але якщо така ситуація затягується, то зверніться до спеціаліста з поведінки собак, аби вирішити проблемні питання".

Чому варто брати з собою звичний корм та домашні речі тварини?

Ці речі є острівцями звичного та знайомого, а тому можуть допомогти краще впоратись зі стресом.

"У разі, коли ви будете залишатися у іншій країні надовго, перевірте, чи є там ваш корм. — Якщо немає, то заздалегідь підберіть в магазині преміумкормів BRIT аналогічний корм за складом та калорійностю, аби по приїзду поступово перейти на нього, — радить Дарина.

— Якщо ж їдете ненадовго, то краще взяти той корм, до якого звик шлунок пухнастика, щоб не додати ще один стрес-фактор. Важливо залишити щось звичне у житті пса".

Домашні речі песика, ласощі та іграшки – стануть острівцями спокою під час мандрівки.

І наостанок. Намагайтеся дізнаватися про свого улюбленця якомога більше. Це допоможе краще його розуміти у будь-яких ситуаціях.

Запрошуємо всіх свідомих власників перед поїздкою з псом за кордон пройти тест від BRIT "Індекс стану здоров’я домашнього улюбленця", який за 5 хвилин допоможе виявити стан здоров’я вашого пухнастика.

А крім того, ви отримаєте поради щодо вибору корму та дуже корисний "Гайд зі здорового харчування від BRIT".

Зауважимо, що результати тесту не надають медичні діагнози, а мають попередній рекомендаційний характер, а відтак, потребують консультації ветеринара.

Гарних подорожей разом – хай ваш песик завжди залишається здоровим і щасливим!

Головне сьогодні