У Туреччині виявили стародавні мозаїки із зображенням морських істот

Ірина Бура — 14 грудня 2023, 09:00

У провінції Мардін, що на південному сході Туреччини, археологи виявили мозаїки римського періоду, на яких зображені морські істоти. Їх віднайшли на місці незаконних археологічних розкопок.

2 жовтня 2023 року працівники музею Мардіна продовжили дослідження території, яка колись була заміським обійстям, оточеним стінами. У його ході й виявили мозаїчну плитку, пише Аrkeonews.

За словами дослідників, на мозаїчних плитах загальною площею приблизно 100 квадратних метрів зображено риб’ячу луску, трикутники, шестикутники і восьмикутники. Також там є мотиви арок, зображення дерев, водоплавних птахів, восьминогів, риб, мідій, тюленів, вугрів і водних рослин.

Директор музею Абдулгані Таркан називає знахідку дуже важливою. За його словами, це римське поселення, розташоване між районами Кизилтепе та Артуклу, не просто є сільською віллою – воно охоплює різноманітні архітектурні залишки, зокрема житлові приміщення та некрополь.

Директор музею Абдулгані Таркан називає знахідку дуже важливою

Знахідки датуються V-VII століттями. Вчені вважають, що мозаїки належать до ранньовізантійського – пізньоримського періоду.

"Ці мозаїки, прикрашені фігурами тварин і рідкісними морськими істотами, є характерними в цьому регіоні. Наш пріоритет – зберегти ці історичні реліквії, щоб запобігти подальшому псуванню", – наголосив директор музею.

УСІ ФОТО: музей Мардіна у Туреччині

Надалі ці унікальні мозаїчні артефакти планують експонувати в музеї, додає Таркан.

Читайте також: Собор Паризької Богоматері матиме унікальну протипожежну систему



Реклама:

Головне сьогодні