Втрачена цінність: у Римі після 50 років занепаду відкрили палац Тиберія. ФОТО

Ірина Бура — 15 грудня 2023, 17:35

В Італії давньоримський імператорський палац Тиберія або Домус Тиберіана (Дім Тиберія) відкрили для туристів через майже 50 років занепаду.

Донедавна напівзруйнований палац біля знаменитого Колізею тепер знову став однією з головних туристичних визначних пам'яток міста, пише CNN.

Стародавній палац розташований на Палатинському пагорбі – найдавнішому пагорбі, що височіє над Римом. Споруда названа на честь римського імператора Тиберія і побудована в I столітті нашої ери.

У 1970-х роках його закрили через "структурну нестабільність деяких руїн". Мешканці Риму почали називати це місце "чорною дірою" в археологічному центрі столиці.

Палац знову став однією з головних туристичних визначних пам'яток міста

Після шестирічної реставрації палац знову відкрив свої двері для відвідувачів як музей просто неба: на всій його території можна побачити яскраву ліпнину, фрески, амфори, гончарні вироби, ткацькі верстати, теракоти і статуї стародавніх богів.

Палац названий на честь римського імператора Тиберія і побудований в I столітті нашої ери

Територія палацу займала понад чотири гектари: там були розміщені резиденції, великі сади, місця для богослужінь і приміщення для преторіанської гвардії імператора.

З моменту відкриття палацу його вже відвідали 400 тисяч людей

Згодом палац розширювали інші імператори, зокрема Нерон, якого коронували на його сходах у 54 році.

Директорка археологічного парку Колізею Альфонсіна Руссо розповіла, що під час реставрації знайшли античні старожитності, значна частина яких надзвичайно добре збереглася.

УСІ ФОТО: Археологічний парк Колізею

Також виявили картини із зображенням лимонів – ці фрукти у Стародавньому Римі вважали екзотичними, оскільки їх доставляли з Далекого Сходу. Серед знахідок є і полотно зі зображенням гладіатора – це доводить, що багаті сім'ї тієї епохи цінували гладіаторські бої, пояснила Руссо.

Імператорський палац використовували до VII століття, коли став папською резиденцією Іоанна VII. У середині XVI століття аристократична родина Фарнезе висадила на його території розкішні сади та прикрасила їх скульптурами німф і фавнів.

"Цей палац "говорить" про історію. Ми відновили його колишню велич, але попереду ще багато роботи", – додає Руссо.

З моменту відкриття палацу його вже відвідали 400 тисяч людей. Це є "величезним успіхом", зазначає Руссо.

Археолог і дослідник Стародавнього Риму Джорджіо Франкетті додає: знову відкривши палац, Рим "повернув собі втрачену цінність".

Читайте також: "Найбільш шокуючий приклад рабства": археологи знайшли в Помпеях пекарню-в’язницю

Реклама:

Головне сьогодні