"Світ порожніший, ніж ми думаємо": близько 12% видів птахів вимерли через людську діяльність – вчені

Ірина Бура — 20 грудня 2023, 15:00

Близько 12% видів птахів вимерли в результаті людської діяльності за останні 120 тисяч років, що вдвічі перевищує попередні оцінки науковців.

Згідно з новим дослідженням вчених з Швеції, США та Великої Британії, вирубка лісів, неконтрольоване полювання та пожежі є основними причинами втрат багатьох видів птахів, що, ймовірно, матиме серйозні екологічні та еволюційні наслідки, пише The Guardian.

Близько 1 430 видів птахів вимерли з часів пізнього плейстоцену, який розпочався близько 120 тисяч років тому, зазначають вчені.

"Ми знаємо, що втратили такі види знакових птахів, як-от дронт. Нам було важливо отримати більше відомостей про інших вимерлих птахів", – каже провідний автор дослідження, доктор Роб Кук з Британії.

Фото: kamchatka/Depositphotos

Щоб з’ясувати кількість незареєстрованих випадків вимирань, Кук і його команда дослідили відомості про 640 видів вимерлих птахів у Новій Зеландії, яка має найповніший запис про птахів, заснований на знайдених скам'янілостях і спостереженнях. Дослідження було зосереджено на острівних популяціях птахів.

"Острови найкраще місце для вивчення вимирання птахів: 90% вимирань припадає саме на острови, тому що цим птахам більше нікуди подітися", – додає Кук.

За його словами, загальна кількість видів вимерлих видів птахів може становити до 1430-ти.

"Втрати можуть бути ще більшими, ймовірно, до 2 тисяч, але ми хотіли бути консервативними", – каже вчений.

За даними науковців, найбільше вимирань серед пернатих було в XIV столітті у східній частині Тихого океану, що "майже в 100 разів перевищує природні темпи вимирання".

Загибель пернатих була спричинена вирубкою лісів та будівництвом.

"Велика кількість вимирань є втратою для нашого розуміння видового багатства птахів, екологічного різноманіття та еволюційної історії. Світ порожніший, ніж ми думаємо", – каже Кук.

За словами вчених, роль птахів в екосистемах Землі надзвичайно велика. Вони розносять насіння, запилюють рослини, поїдають мертвих тварин та допомагають удобрювати коралові рифи та землю своїм послідом.

Майбутні вимирання, за словами Кука, продовжаться, якщо світ не зробить висновки. Попередні дослідження, проведені тією ж групою вчених, свідчать про те, що Земля ризикує втратити ще від 669 до 738 видів птахів протягом наступних кількох сотень років.

"Ми повинні збільшити зусилля щодо захисту птахів за допомогою відновлення середовища їхнього існування. Майбутнє видів птахів "залежить від нас", – додає Кук.

Нагадаємо, вчені вважають, що з 1500 року у світі зникло 73 роди тварин.

Читайте також: Після десятиліть схрещувань: як генетики рятують шотландських диких котів від вимирання




Реклама:

Головне сьогодні