"Ти не знаєш, про що говориш": як уникнути газлайтингу під час сімейних свят

Альона Павлюк — 24 грудня 2023, 15:00

Інколи розмови за сімейним столом бувають не надто приємними. Можуть лунати фрази: "Ти не знаєш, про що говориш" або "Чому ти сьогодні без настрою?" Це може бути одним із проявів газлайтингу.

Що таке газлайтинг, як його розпізнати і що робити, коли він виникає у родині – розповіли у Psycology Today.

Газлайтинг – форма психологічної маніпуляції, за допомогою якої людину змушують сумніватися в адекватності свого сприйняття реальності.

Під час свят члени сім’ї часто збираються разом. Якщо серед ваших родичів є газлайтер, то шанси зустрітися з ним значно підвищуються.

Як уникнути газлайтингу під час сімейних свят. Фото: JackF/Getty Images

Мета газлайтерів – контроль та підрив самооцінки. Саме тому такі люди часто шукають суперечливі теми для розмов і поширюють неправдиві наративи про свою "жертву", зосереджуючись на її помилках чи невдачах у минулому.

Наприклад, якщо доросла людина була в дитинстві досить чутливою, газлайтер може говорити про неї як про маленьку безпорадну дитину. Коли це відбувається у сім’ї, фактів та історій для маніпуляції може бути безліч.

Як розпізнати газлайтинг?

По-перше, треба проаналізувати поведінку "підозрюваного" в газлайтингу. Зокрема, варто звертати увагу на:

  • заперечення або приховування певних дій або бажань: "Я ніколи цього не робив/не говорив цього/не хотів цього"
  • тривіалізацію почуттів: "Чому ти такий емоційний/істеричний/смішний/негативний?"
  • перекладання провини: "Навіщо ти про це говориш, якщо це ти винний в наших проблемах?/Як ти можеш скаржитися на це, якщо тобі все одно на мене?"
  • використання стереотипів: "Ти насправді не знаєш, про що говориш/Ти занадто молодий, щоб зрозуміти".

По-друге, необхідно звернутися до своїх почуттів. Газлайтинг може спричиняти:

  • невпевненість у собі;
  • розгубленість;
  • постійні вибачення;
  • невпевненість у правильності своїх почуттів;
  • труднощі з прийняттям рішень;
  • відчуття втрати контролю.

Як уникнути газлайтингу в родині?

Для початку треба створити фізичний простір між вами та газлайтером. Під час святкування варто сідати якомога далі від маніпулятора, не починати з ним розмову та не виконувати спільних завдань – наприклад, не накривати разом стіл або не готувати певну страву.

Важливо залишати особистий простір навіть під час періоду сімейних свят. Варто дотримуватися своїх побутових звичок, зокрема бути фізично активним та ходити на прогулянки. Якщо є можливість – краще не ночувати в одному приміщенні з газлайтером.

Намагайтеся налаштуватися на позитив, проводячи якомога більше часу з тим членом сім’ї, з яким маєте найбільше спільного. З цією людиною також можна обговорити свої почуття та емоції.

Однак найважливіше – залишатися "на зв’язку" із собою. Після досвіду спілкування з газлайтером варто звернутися до психотерапевта або навіть просто до друга, який може підтримати.

Якщо ви не готові до можливої комунікації з маніпулятором, краще відмовитися від загальних сімейних свят і проводити їх лише з тими людьми, які не шкодять вашому психологічному здоров’ю.

Читайте також: Всім не вгодиш, або чому синдром "хорошої дівчинки" шкідливо впливає на життя

Реклама:

Головне сьогодні