5 поширених тактик газлайтингу: як зрозуміти, що вам промивають мізки

Катерина Хорощак — 10 липня 2021, 10:30

Газлайтинг – це форма "промивання мізків", яка змушує жертву сумніватися в адекватності свого сприйняття реальності, пише Psychology Today.

Термін "газлайтинг" походить з фільму Gaslight (газове світло) 1944 року, в якому чоловік маніпулює своєю дружиною, змушуючи її думати, що вона втрачає розум.

Газлайтинг – це форма психологічного насильства, спрямована на те, щоб навмисно вивести мета з рівноваги і пошкодити її самооцінку, щоб отримати владу і контроль над нею.

Будь-яка людина сприйнятлива до газлайтингу. Це – звична техніка жорстоких диктаторів, нарцисів та лідерів культів. Вони роблять це повільно, тому жертва не усвідомлює, наскільки їй промили мізки.

Газлайтити можуть на робочому місці, в політиці, а також в близьких або інтимних стосунках. Але як його розпізнати?

На відміну від відкритого знущання, газлайтинг може бути витонченим і підступним.

Фото: gearstd/Depositphotos

Як дізнатися, що ви маєте справу з газлайтером?

Газлайтинг може призвести до тривожних розладів, депресії і посттравматичного стресового розладу. Він може викликати хронічний психологічний стрес, який з часом може завдати шкоди вашому фізичному здоров'ю.

Ось 5 тактик, які використовують газлайтери.

Брехати про те, що є правдою, і ви про це знаєте

Газлайтери отримують контроль або уникають наслідків своєї поведінки, приховуючи і спотворюючи інформацію.

Вони можуть говорити відверту або приховану брехню. Навіть зіткнувшись з конкретними фактами, які суперечать тому, що вони говорять, газлайтери можуть продовжувати повторювати брехню.

Партнер, який зраджує, може заперечувати зраду навіть після того, як ви побачите на його телефоні компрометуючі тексти чи фото.

Газлайтери також можуть стверджувати, що "не пам'ятають" того, що вони робили, або що ситуація, про яку ви говорите, не відбулася.

Звинувачувати вас в тому, що роблять вони

Газлайтери використовують захист, так звану "проєкцію".

Проєкція – це заперечення негативної якості в собі і перенесення її на іншу людину, навіть якщо цієї риси в неї насправді немає..

Наприклад, у стосунках кривдник може спровокувати гнів у жертви, принижуючи її, висуваючи безпідставні обвинувачення тощо. Коли партнер/ка злиться, він говорить: "Я не ображаю; це ти кричиш і втрачаєш контроль".

Називати вас божевільними, емоційно неврівноваженими або занадто чутливими

Газлайтери неодноразово заявляють, що у них немає ніяких проблем, а причина всіх бід – ви.

Вони ставлять під сумнів ваше психічне здоров'я, звинувачують вас в надмірній чутливості і реакції, коли ви намагаєтеся розповісти про те, як вони з вами поводяться.

Вони можуть навіть сказати вашим друзям і родині, що ви емоційно неврівноважені, щоб позбавити джерел підтримки.

На роботі газлайтери можуть виключити вас з важливих зустрічей або електронних листів, а потім заперечувати, що вони це зробили. Або приховати від вас зустріч.

Коли ви протистоїте їм, вони звинуватимуть вас у параної або заздрощах.

Підривати вашу психіку витонченими способами

Газлайтери отримують контроль над вами, зосереджуючись на ваших недоліках.

Якщо ви розповісте їм про свою невпевненість, вони скористаються цим проти вас. Під виглядом допомоги вони можуть змусити вас засумніватися у власній компетентності.

Вони можуть публічно принижувати вас, висміювати, а потім заявляти, що "тільки жартують". Вони можуть робити різкі коментарі про ваше виховання, успішність, компетентність або інтелекті.

Газлайтери можуть вмовити вас купити розкішну річ, а потім розкритикувати вашу звичку витрачати багато грошей.

Вони можуть сказати, що піклуватися про гроші – це не "ваша справа" або що у них це виходить краще, і взяти фінанси під контроль.

Газлайтери також можуть погано відгукуватися про вас в родині, при колегах по роботі або при друзях. Вони можуть звинуватити вас в тому, що ви – погані батько/мати перед дітьми.

Заперечити і відволікти

Коли ви говорите газлайтерам про їхню поведінку, вони часто змінюють тему або йдуть в контратаку, кажучи вам, що це все ваша вина .

Вони можуть сказати, що ви змусили їх діяти так, тому що ви їх дратували.

Газлайтери можуть легко переорієнтувати розмову на ваші недоліки. Вони можуть суперечити всьому, що ви сказали, і підбирати факти, щоб підтримати свою точку зору і спростувати вашу.

Улюблена маніпуляція газлайтерів – зосередитися на тоні голосу або словах, які ви використовуєте, а не на фактах. Вони можуть звинуватити вас у "гніві" або "негативі".

Що робити, якщо ви помітили газлайтинг?

Газлайтинг може вивести вас з рівноваги, змусивши відчути себе розгубленим, не в собі або божевільним. Однак газлайтери не визнають, що роблять це з вами.

Ось стратегії, які можуть допомогти, якщо ви стали жертвою газлайтингу.

  • Зведіть до мінімуму контакт з людиною. Не говоріть з нею без потреби та не ходіть на каву разом.
  • Не вірте тому, що говорить людина.
  • Якщо ви відповісте або розсердитеся, вони спробують виставити вас в поганому світлі або будуть вести себе як жертва, щоб викликати співчуття. Тому вам краще давати їм неоднозначні відповіді типу "Правда?" або "Я не впевнений".
  • Скажіть, що ви спантеличені, а потім попросіть людину прояснити протиріччя: "Ти кажеш, що цього не було, але у мене є фотографія. Поясни, будь ласка".
  • Поговоріть з друзями або колегами, які підтвердять вашу точку зору, підтримають вас і допоможуть виробити стратегію.
  • Нагадуйте собі про свої хороші якості і успіхи, щоб протистояти негативному наративу.
  • Записуйте або ведіть щоденник того, що сталося.
  • Зміна роботи або припинення стосунків з газлайтером часто є найкращим способом позбутися маніпуляцій з вашою психікою.

Вас також може зацікавити:

6 способів не дозволити соцмережам маніпулювати вами

Обережно, емоційний маніпулятор: 9 ознак, що поряд із вами саме він

7 способів встановити межі з нарцистичними людьми

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні