Середньовічну вежу Гарісенду в Італії закрили для відвідувачів через загрозу обвалу

Ірина Бура — 3 грудня 2023, 11:26

Середньовічну вежу Гарісенду у італійському місті Болонья закрили для відвідувачів через побоювання влади, що вона може обвалитися.

Міська рада Болоньї заявила, що "ситуація критична", пишуть ВВС та The Guardian.

Побудована 900 років тому 47 метрова вежа Гарісенда нахиляється під кутом у 4 градуси. Влада уже почала будувати 5-метровий бар'єр навколо неї на випадок можливого обвалу. Навколо вежі встановлять металеві сітки.

Заступниця міністра культури Італії Лючія Боргонцоні оголосила, що уряд профінансує роботи з укріплення вежі в сумі близько 5 мільйонів євро (4,3 мільйона фунтів стерлінгів) з Національного фонду відновлення ЄС Італії.

Фото: citylights/Depositphotos

Вежа Азінеллі, яка побудована поруч з Гарісендою, має приблизно вдвічі більшу висоту і також нахиляється, хоча і не так критично, тому вона відкрита для туристів.

Культові вежі ледве молодші за сам Болонський університет – навчальний заклад, заснований у 1088 році.

Майданчик Гарісенди вперше закрили у жовтні після того, як датчики зафіксували зміни нахилу вежі. Гарісенда нахилена під кутом у 4 градуси, порівняно з 3,9 градусами для більш відомої Пізанської вежі в Італії.

Мер міста Маттео Лепор зазначив, що вежа Гарісенда зазнала додаткових пошкоджень у середньовічну епоху, коли всередині неї були побудовані залізні та хлібопекарські печі.

Він звернувся до уряду з проханням зробити вежі об'єктами всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Вежі Гарісенда і Азінеллі названі на честь конкуруючих сімей, які їх побудували, вважається, що це був спосіб конкурувати за свою владу і багатство.

Спочатку Гарісенда мала висоту 60 метрів, але ще в XIV столітті її довелося зменшити після того, як вона вже почала нахилятися.


Читайте також: На київському "Замку Річарда" на Подолі почали зводити надбудову

Реклама:

Головне сьогодні