На Сонці стався потужний спалах: Землю накриє магнітна буря

Ірина Батюк — 30 січня, 18:03

29 січня на Сонці стався потужний спалах із корональним викидом маси. Унаслідок цього незабаром Землю може накрити магнітна буря.

За даними сайту відстеження космічної погоди Spaceweather, спалах був категорії М 6.8. Вчені попереджають, що корональний викид маси, що супроводжував спалах, зараз мчить до Землі. Очікується, що він досягне планети вже в ранні години 31 січня.

Внаслідок цього Землю накриє слабка магнітна буря із полярними сяйвами у високих широтах. Її категорію оцінюють як G1.

Як виникають магнітні бурі?

Фото: vitacop/Depositphotos

Магнітна буря – природне періодичне явище, спричинене збуренням магнітного поля Землі.

Вона виникає, коли гаряча плазма, якою вкрита поверхня Сонця, взаємодіє з чужорідними тілами або протилежною магнітною полярністю. Тоді на Сонці відбувається термоядерна реакція – спалах.

Внаслідок спалахів на поверхні пекучої зірки утворюється безбарвна хмара сонячної плазми – корональна маса. Вона пересувається міжпланетним простором завдяки сонячному вітру.

Якщо корональна маса наштовхується на магнітосферу Землі, та починає вібрувати й утворюються магнітні бурі.

Магнітні бурі здебільшого відбуваються навесні й восени – це пов’язано з нахилом Землі до Сонця. Під дією магнітних бур на Землі можуть змінюватися тиск і температура повітря.

Наразі немає досліджень, які б підтверджували вплив магнітних бур на людину, зокрема виникнення в її організмі конкретних змін, спричинених збуренням магнітного поля Землі.

Читайте також: Стародавня цегла з Месопотамії допомогла вченим виявити аномалію магнітного поля

Реклама:

Головне сьогодні