Стародавня цегла з Месопотамії допомогла вченим виявити аномалію магнітного поля

Ірина Бура — 19 грудня 2023, 16:41

Учені дослідили стародавні месопотамські цеглини, які є джерелом інформації про посилення і послаблення магнітного поля планети. Ця "магнітна аномалія" виникла понад 3 тисячі років тому і тривала близько 500 років, її спостерігали від Китаю до Атлантичного океану.

Вчені Університетського коледжу Лондона провели дослідження, які підтверджують, що магнітне поле було значно сильнішим в епоху залізного віку. В ході роботи вони застосовували археомагнітні методи, які передбачають збір інформації про силу та напрямок магнітного поля Землі з давніх об'єктів, пише Аrkeonews.

Вчені знайшли 32 месопотамські глиняні цеглини III-I тисячоліть до нашої ери. На кожній з них було написано ім'я одного з 12 царів, які, ймовірно, правили в той час, коли ці цеглини були виготовлені.

Цегла містила залишки оксиду заліза, що зберігає напрямок і силу магнітного поля, в якому вона перебувала під час виготовлення.

ФОТО: музей Слемані

Для виміру магнетизму оксиду заліза дослідники відколювали від цегли фрагменти вагою два грами, а потім перевіряли їх магнітометром.

Результати засвідчили, що магнітне поле цього періоду було майже вдвічі сильнішим, ніж тисячу років тому.

Написи можуть бути більш точним джерелом інформації, ніж радіовуглецеве датування, похибка якого становить десятиліття або століття, кажуть вчені.

"Ми часто покладаємося на радіовуглецевий аналіз як метод датування, щоб отримати уявлення про хронологію стародавньої Месопотамії. Однак деякі найпоширеніші давні знахідки, зокрема цеглу і кераміку, буває складно дослідити, бо вони не містять органічних матеріалів", – каже Алтавіл.

Як зазначають науковці, за правління Навуходоносора II з 604 по 562 роки до нашої ери сила магнітного поля збільшилася майже вдвічі, порівняно з тисячами років до того. Це підтверджує гіпотезу вчених про те, що швидкі стрибки інтенсивності магнітного поля є ймовірними.

Читайте також: У Норвегії археологи знайшли, ймовірно, найстаріше корабельне поховання епохи вікінгів



Реклама:

Головне сьогодні