Українська правда

Як заморозити свіжі трави на зиму? 4 прості способи

10 серпня 2019, 10:21

Напевно, найбільш відомий метод заготувати трави на зиму - їх засушити.

Хоча сушіння не завжди зберігає запах трав, який ми так любимо.

А для трав з вищим вмістом вологи на кшталт м’яти чи петрушки засушення може бути не найкращим варіантом.

Заморозка трав - це швидкий, легкий спосіб зберігання. А ще там багато смаку, запаху та поживних речовин, що й у свіжих травах.

 Заморозка трав - це швидкий, легкий спосіб зберігання. Фото: qwartm/Depositphotos

Хоча їх не завжди може використати для салатів чи як прикрасу для страв через зовнішній вигляд після розморозки.

Видання hgtv розповідає про 4 стратегії заморозки свіжих трав.

Класична заморозка трав 

Багато трав можна просто заморозити зі стеблами та помістити в герметичний контейнер.

Трави на кшталт розмарину, кропу, чебрецю, лаврового листа чи шавлії можна розкласти одним шаром чи на лист для випікання і покласти в морозильник.

А коли замерзне, помістіть у герметичний контейнер.

Деякі трави на кшталт стебел молодого частику можна порізати і заморозити з невеликою втратою запаху.

Заморозити у воді

Для тривалого зберігання ніжні трави на кшталт м’яти, петрушки та кінзи можна забрати з їхніх стебел та заморозити в кубики льоду.

Візьміть пакети для льоду, помістіть туди порізані чи цілі листя трав, залийте водою і покладіть у морозилку.

Ніжні трави на кшталт м’яти, петрушки та кінзи можна забрати з їхніх стебел та заморозити в кубики льоду. Фото: qwartm/Depositphotos

Заморожені кубики можна потім перемістити у пакетик, який має застібку, чи інший зручний контейнер, щоб легко було діставати.

Заморозка в олії

Базилік найкраще заморожувати, коли його спершу помістити у песто.

Але ця практика добре працює й з іншими травами на кшталт майорану чи чебрецю, які можна використовувати в супах, соусах чи інших стравах, де можна застосувати олію.

Відокремте стебла, вони не будуть потрібні для заморозки. У чашку свіжих трав додайте чверть чашки оливкової олії в кухонний комбайн.

Перемеліть, помістіть у лотки для кубиків льоду.

Ви знали, що трави можна заморожувати в олії? liudmilachernetska@gmail.com/Depositphotos

Заморозивши, помістіть кубики в герметичний контейнер для тривалого зберігання.

Якщо хочете зберегти цілі листочки, тоді відокремте їх від стебел, помістіть у лотки для кубиків льоду і залийте олією. Поставте заморожуватись.

Загорнені трави

Трави на кшталт кучерявої петрушки чи шавлії можна стиснути та закрутити для зберігання. Так ефективніше використовуватимете простір. 

Заберіть стебла. Нещільно заповніть листям трав пакет з застібкою.

Повільно натисніть на пакет, випускаючи повітря. Стиснули? Використайте застібку для закриття пакета, і скрутіть у рулон сам пакет.

Зафіксуйте гумками чи шпагатом. Загорнуті трави можна порізати за потреби і використати в приготуванні страв.

Корисно також:

Варення й закрутки на зиму? Як заготувати овочі і фрукти з користю, пояснює МОЗ