Варення й закрутки на зиму? Як заготувати овочі і фрукти з користю, пояснює МОЗ

5781
5 серпня 2019

Варити варення - корисно чи ні? А робити закрутки на зиму? МОЗ України каже, що ні. 

🍎 ЩО НЕ ТАК З ВАРЕННЯМ

У класичному варенні є аж 50% цукру на додачу до цукрів, які є в ягодах чи фруктах. 

 Здорові альтернативи варенню - заморозка, сушка, приготування пастили. Фото sjhuls/Depositphotos

Навіть якщо готувати варення, в якому 15% цукру, це забагато, бо 100 грамів варення (а це на вигляд зовсім трохи) — половина оптимальної денної норми цукру. 

А що триваліша термічна обробка, то менше вітамінів лишається в їжі. 

Фрукти не варто варити понад 20 хвилин.  

ЯКЩО НЕ ВАРЕННЯ, ТО ЩО?

Здорові альтернативи варенню - заморозка, сушка, приготування пастили. 

🍓 Ягоди та фрукти перед заморозкою треба помити, можливо, перемолоти блендером і прогріти до 60-90 градусів на 1 хвилину. 

Це стане на заваді руйнації вітамінів ферментами і якнайкраще збереже смак. 

🍑 Особливо це доречно для заморозки персиків, слив, шовковиці та абрикосів. 

У морозилці має бути достатньо низька температура, щоб фрукти швидко заморожувалися — не вище -10.

🍐 Якщо хочете зберегти ягоди цілими і проти прогрівання, розкладіть їх на деко і швидко заморозьте, а потім компактно запакуйте.

Зберігати можна в скляних банках, контейнерах для їжі, використаній тарі з-під молочних продуктів чи пакетах. Заморожування зберігає майже три чверті біоактивних сполук ягід.

🍒 Сушка добре підходить для яблук, груш, морелей (диких абрикосів), слив, малини, чорниці, вишень без кісточок і смородини. 

Сушити слід в сушарці чи електричній духовці, яку можна налаштувати на 50 градусів. 

Якщо сушите на сонці, подбайте про захист фруктів від мух. Сушку зберігайте у мішечках із натуральної тканини, скляних банках чи контейнерах.

Пастила - це концентровані фрукти: десерт досить солодкий, але при цьому багатий на пектин, тож глікемічний індекс його менший, ніж в цукерок, а поживних речовин значно більше.

Робіть пастилу з яблук, груш, абрикосів чи айви, або поєднуйте їх із малиною, ожиною, смородиною чи вишнею. Фото Kukota/Depositphotos

Пастила може зберігатися до півроку в папері і закритій тарі, то ж це компактно. 

Принцип приготування такий: зробити багате на пектин фруктово-ягідне пюре, довести його до кипіння на 1 хвилину, намазати тонким шаром на пергамент, висушити в духовці чи сушарці, а потім згорнути і запакувати у пергамент. 

🍊 Робіть пастилу з яблук, груш, абрикосів чи айви, або поєднуйте їх із малиною, ожиною, смородиною чи вишнею. Із самих лише вишнень чи слив також можна зробити пастилу, але варто її "загустити" какао.

🍋 До пастили гарно пасують кориця, кардамон, імбир, лимонна цедра і гвоздика. Ці спеції ефективно підвищують чутливість тканин до інсуліну. Сухі фрукти чи пастила — хороше і зручне доповнення до чаю або кави на роботі. Сушені ягоди чи заморожене фруктове пюре доповнять вівсянку краще за джем.

🍉 Якщо полюбляєте кавуни, перемеліть м’якоть разом з насінням блендером, профільтруйте через сито і заморозьте питний кавун в пляшці.

А З СОЛІННЯМ ЩО НЕ ТАК?

Сіль.

А в деяких рецептах є ще й аспірин, олія та оцет. Надмірне споживання солінь, особливо — розсолу — становить ризик для людей із гіпертензією. 

Надмірне споживання солінь, особливо — розсолу — становить ризик для людей із гіпертензією. margostock/Depositphotos

Хронічне споживання ацетилсаліцилової кислоти — наприклад, ви всю зиму їсте закрутки, де розсол містить аспірин — збільшує ризик шлункової кровотечі. 

Соняшникова олія, яку разом із гірчицею чи оцтом використовують у консервації, не запобігає псуванню продуктів, але збільшує ризик серцево-судинних хвороб. 

ЯК ЗБЕРІГАТИ ОВОЧІ НА ЗИМУ

Так само, як і фрукти: сушити та заморожувати.

🍆 У заготівлі майже всіх овочів важливо спершу їх швидко бланшувати чи запекти — це зупинить дію ферментів, що руйнують вітаміни та поліфеноли. 

🥦 Найкраще спершу швидко приготувати кабачки, броколі, цвітну та брюсельську капусту, стручкову квасолю ("шпарагівку"). 

Якщо їх відварити, то вітаміни лишаться у воді чи зруйнуються. 

Крім цього, приготування овочів перед заморозкою скорочує час їх приготування і запобігає сильним втратам води.

🥕 Бланшовані овочі треба або заморозити, або висушити. Баклажани слід перед заморозкою запекти. Перець можна заморозити сирим, бланшированим, або висушити.

Сушка овочів спершу може здатися дивною ідеєю. Але такі овочі компактно зберігаються в контейнерах, а потім використовуються для приготування овочевих супів чи соусів. Також це — хороший компонент раціону туристів. 

🥒 Овочеві чіпси без олії із моркви, буряка, гарбуза, кабачків — корисний перекус і альтернатива картопляним чіпсам. Смак сушених овочів можна збагатити спеціями. 

🍅 В’ялені помідори — класика середземноморської кухні, але їх можна приготувати і на Херсонщині чи Поліссі. Достатньо порізати помідори-сливки навпіл, дістати насіння (зайва волога), трохи посолити і поперчити, висушити в сушарці чи духовці, та залити оливковою олією.

Важливо використати саме її — вона найбільш стійка до окислення і не шкодить серцево-судинній системі.

Кріп добре заморожувати чи сушити; петрушку, м’яту, розмарин, чебрець, червоний перець, шавлію — сушити; базилік — заливати оливковою олією і заморожувати. 

Ще одна іспанська страва — холодний суп гаспачо із помідорів, перцю, огірків, базиліку, часнику, оливкової олії та житнього хлібу — можна заморозити в пляшках. Хліб додайте уже до розмороженого гаспачо.

Квашена капуста — корисна. Головне — не пересолити, і дати їй достатньо ферментуватися (закваситися). Саме тоді в капусті з’являться корисні для кишково-шлункового тракту молочнокислі бактерії, молочна кислота, і збільшиться біодоступність мікроелементів капусти.

🍊 Їжте, та не переїдайте: три поради про те, як і коли вживати фрукти

🍊 Яблука, ківі та ягоди: які фрукти варто їсти для втрати ваги

🍊 Смачний сезон: доступні овочі та небанальні ідеї страв

🍊 7 овочів, які варто почати їсти, хоч ви їх і ненавидите

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

powered by lun.ua