Космічні пожирачі: вчені вважають, що деякі зорі могли "з’їсти" свої планети

Альона Павлюк — 21 березня, 17:27
Космічні пожирачі: вчені вважають, що деякі зорі могли з’їсти свої планети
Деякі зорі-господарі поглинають свої планети – дослідження
JimVallee/Getty Images

Не всі планетарні системи такі ж стабільні, як Сонячна. Вчені проаналізували "зірок-близнюків" і побачили, що багато з них поглинули планети.

Свої висновки вони опублікували у науковому журналі Nature, повідомляє Reuters.

Астрономи вивчили 91 пару зірок з однаковими розмірами та хімічним складом, які сформувалися в одній міжзоряній хмарі газу і пилу. Їх ще називають "близнюками". Хоча такі зірки рухаються в одному напрямку, гравітаційно вони не пов’язані одна з одною.

Вчені виявили ознаки того, що частина цих зірок поглинула певну планету. На це вказують зміни у хімічному складі – додаються елементи, з яких складалася "жертва".

Під час дослідження науковці шукали зірки, які відрізнялися від своїх близнюків більшою кількістю заліза, нікелю або титану. Саме ці елементи вказують на залишки кам'янистої планети.

ВІДЕО ДНЯ

Виявилося, що у семи пар одна зірка мала ознаки поглинання.

Можливими причинами того, що зоря-господар "з’їдає" планету, може бути дві:

  • порушення орбіти – більша планета "зіштовхує" меншу;
  • інша зоря, яка проходить надто близько і дестабілізує планетну систему.

"Це дозволяє поглянути на перспективу нашого щасливого становища у Всесвіті. Стабільність такої планетарної системи, як Сонячна система, не є даністю", – сказав співавтор дослідження Юань-Сен Тінг.

Однак вчені додають: є невелика ймовірність того, що це були лише будівельні блоки планет, які вони спожили в період формування системи.

"Ми знаємо, що всі зірки, подібні до Сонця, з часом стануть гігантськими. Оболонка Сонця буде розширюватися і врешті-решт поглине Землю", – зауважив Тінг.

Однак всі зірки в цьому дослідженні були в розквіті свого життя, а не наближалися до його кінця. Це свідчить про те, що нестабільність планетних систем може бути більш поширеним явищем, ніж вважалося раніше.

Нагадаємо, астрономи виявили віддалену планету, на поверхні якої, ймовірно, є "киплячий океан".

Реклама:

Головне сьогодні