"Спроба покращити імідж": Комісію ООН з прав жінок очолила Саудівська Аравія

Альона Павлюк — 28 березня, 16:35
Спроба покращити імідж: Комісію ООН з прав жінок очолила Саудівська Аравія
68-ма сесія Комісії зі становища жінок у штаб-квартирі ООН
UNWomen.org

Комісію ООН зі становища жінок очолила Саудівська Аравія. Вона має сприяти гендерній рівності та розширенню прав і можливостей жінок у всьому світі.

Водночас правозахисники засудили це рішення і вказали на жахливу ситуацію з правами жінок у цій країні, повідомляє The Guardian.

Головою Комісії щодо становища жінок став посол Саудівської Аравії в ООН Абдулазіз Алвасіл. Його обрали шляхом "акламації" – без підрахунку голосів, оскільки не було жодного кандидата-суперника.

Кандидатуру Алвасіла підтримали країни Азійсько-Тихоокеанського регіону, які входять до складу Комісії. Її голова, який залишає посаду, посол Філіппін в ООН Антоніо Мануель Лагдамео, запитав 45 членів комісії про заперечення – в залі була тиша.

Зазвичай обрана країна головує протягом двох років, але на Філіппіни чинився тиск з боку інших членів Азійської групи. Вони вимагали розділили термін перебування на посаді. Очікувалося, що її обійме Бангладеш, однак втрутилася Саудівська Аравія.

Як зазначає The Guardian, цей вчинок "розглядається як спроба покращити імідж королівства".

Правозахисні групи звернули увагу на іронію, що Комісію очолила країна, в якій розрив між правами чоловіків і жінок надзвичайно великий навіть на папері.

"Саудівська Аравія зараз стоїть біля керма, але сама вона має жахливу репутацію у сфері прав жінок, і вона далека від мандату комісії", – наголосила голова нью-йоркського офісу Amnesty International Шерін Тадрос.

За словами директора ООН у Human Rights Watch Луї Шарбонно, обрання Саудівської Аравії головою Комісії ООН зі становища жінок демонструє зневагу до прав жінок в усьому світі.

"Країна, яка ув'язнює жінок лише за те, що вони відстоюють свої права, не має права бути обличчям головного форуму ООН з питань прав жінок та гендерної рівності.

Влада Саудівської Аравії повинна продемонструвати, що ця честь не є абсолютно незаслуженою, і негайно звільнити всіх затриманих захисників прав жінок, покласти край чоловічій опіці й забезпечити жінкам повне право на рівність з чоловіками", – наголосив він.

Зазначається, що у 2022 році в Саудівській Аравії прийняли закон "особистий статус", який місцеві чиновники називають "прогресом" у сфері прав жінок. Водночас він передбачає, що жінка повинна отримувати дозвіл чоловіка-опікуна на вступ до шлюбу, дружина повинна підкорятися чоловікові, а його фінансова підтримка залежить від "слухняності" жінки.

За словами Шарбонно, HRW намагалася лобіювати інтереси інших країн, які є членами Комісії, однак безрезультатно.

Нагадаємо, у 2018 році в Саудівській Аравії вперше дозволили жінкам обіймати посаду слідчої.

Реклама:

Головне сьогодні