Вдарив ножем у живіт, а потім став рятувати: на Волині підлітка ув'язнили за вбивство товариша

Ірина Бура — 23 лютого, 14:51
Вдарив ножем у живіт, а потім став рятувати: на Волині підлітка ув'язнили за вбивство товариша
wawritto/DEPOSITPHOTOS

Нововолинський міський суд на Волині покарав 17-річного підлітка, який у стані алкогольного сп’яніння вдарив ножем свого 18-річного знайомого, що призвело до його смерті. За скоєне неповнолітньому призначили покарання у вигляді 7 років ув'язнення.

Як стало відомо з вироку суду, трагедія сталася ввечері 1 грудня 2023 року. Нетверезий підліток із Нововолинська вдарив ножем у живіт свого 18-річного товариша. Свої дії він назвав “самозахистом”.

Потерпілого госпіталізували до Нововолинської центральної міської лікарні. Вже за годину він помер у реанімації. Відповідно до висновку судово-медичної експертизи, смерть наступила від гострої крововтрати внаслідок колото-різаного поранення живота.

Обвинувачений – студент другого курсу ДНЗ “Нововолинський центр професійно-технічної освіти”. Раніше судимим не був.

У суді обвинувачений свою вину визнав частково. Він не заперечував смертельних наслідків своїх дій. Підліток пояснив, що таким чином лише хотів припинити побиття, яке вчиняв “фізично сильніший за нього” потерпілий.

Обвинувачений розповів: того дня він із друзями святкував День ангела товариша, вживали алкоголь. Дорогою із села Тишковичі у Нововолинськ у салоні автомобіля в нього з потерпілим виник словесний конфлікт з криками та шарпаниною.

18-річний друг запропонував йому вийти й з’ясувати стосунки на вулиці, де нібито першим вдарив його в обличчя. Почалася бійка, під час якої неповнолітній обвинувачений дістав розкладного ножа і вдарив ним знайомого у лівий бік живота.

Підліток стверджує: таким чином хотів “просто налякати”. Після цього одразу викинув “знаряддя”. А коли побачив, що потерпілий падає на спину, підійшов до нього і сказав, “що все буде добре, почав надавати допомогу, хотів врятувати йому життя”.

Один із товаришів викликав швидку, але вже за хвилин 10 очікування компанія вирішила поїхати за швидкою в напрямку Нововолинської ЦМЛ.

Матір загиблого у суді розповіла: її син і обвинувачений товаришували. Останній часто приходив до них додому, жодного разу вона не бачила між ними конфліктів. Вона також просила суд покарати його у повній мірі.

У суді матір обвинуваченого розповіла, що з трьохрічного віку вона виховувала сина самотужки, оскільки з його батьком розлучилася. На її думку, ці обставини могли вплинули на формування особистості підлітка.

Коли сину виповнилося 12 років, вона вийшла заміж вдруге й у родину прийшов вітчим, який бере участь у вихованні хлопця. Однак з 2014 року він перебуває у лавах ЗСУ. Мати додала, що її син “добрий, роботящий, і вона не думала, що таке може статися”.

Суддя визнала 17-річного студента винним у нанесенні умисного тяжкого тілесного ушкодження, що спричинило смерть потерпілого (ч. 2 ст. 121 ККУ), і призначила йому покарання у вигляді семи років позбавлення волі.

Також із представника обвинуваченого стягнуть на користь матері вбитого 500 тисяч гривень моральної шкоди та 943 гривні судових витрат.

Нагадаємо, чотирьом студентам училища, які влаштували першокурсникам "посвяту" з побиттям, повідомили про підозру. Слідчі встановили, що хлопці віком 17, 18 років та двоє 19-річних по черзі били чотирьох першокурсників у голову та груди. При цьому старшокурсники використовували боксерську рукавицю

Реклама:

Головне сьогодні