Песах 2024: які традиції та історія єврейського свята

Богдана Торба — 24 квітня, 14:00
Песах 2024: які традиції та історія єврейського свята
У 2024 році з 22 по 30 квітня триває Песах – одне з найбільших юдейських свят

Кожної весни євреї відзначають Песах – одне з найбільших юдейських свят. Щороку дати святкування різні, але у 2024 році Песах триває з 22 по 30 квітня. Його іноді називають "юдейським Великоднем", та ці два свята мають зовсім різну історію та традиції.

Тож що таке Песах, та як його святкують в Україні "УП. Життя" дізнавалася з допомогою National Geographic, History та Chabad.

Песах – це свято, яким вшановують звільнення стародавніх ізраїльтян від рабства у Єгипті. Його відзначають у Нісан – перший місяць року в єврейському релігійному календарі. Зазвичай це березень або квітень. Святкування Песаху в Ізраїлі триває сім днів, а за його межами, у тому числі в Україні – вісім.

Історія свята Песах

Історію Песаху можна знайти у Книзі Вихід у єврейській Біблії. У ній йдеться, що через 400 років, як ізраїльтяни почали жити в Єгипті, їхнє населення почало ставати більшим за населення єгиптян.

Через це єгипетський фараон наказав виснажувати юдеїв тяжкою роботою, а згодом вбити кожного новонародженого єврейського хлопчика. Мойсея – одного з них, рятує від смерті і виховує донька фараона.

Коли Мойсей виріс, Бог закликав його врятувати свій народ і переконати фараона відпустити ізраїльтян з єгипетського рабства. Фараон не погодився виконати прохання Мойсея, тому Бог послав на Єгипет "10 кар".

Історія про Мойсей в єврейській Біблії
Історію Песаху можна знайти у Книзі Вихід єврейської Біблії
RYZHIQ/DEPOSITPHOTOS

Серед них – нашестя комах, смерть худоби, вода, яка перетворюється на кров та останнє покарання — смерть усіх єгипетських немовлят. Щоб врятувати своїх дітей, ізраїльтяни повинні були позначити свої двері кров'ю ягняти, якого принесли в жертву.

Після останнього покарання фараон відпустив ізраїльтян з Єгипту. Та згодом він змінив своє рішення і вирішив повернути їх, однак зазнав невдачі. Під час подорожі Мойсей з народом Ізраїлю зупинилися біля гори Сінай, де Бог дав Мойсеєві Десять заповідей і уклав заповіт з ізраїльтянами.

Традиції святкування Песаху

У два перші та два останні дні Песаху заборонено працювати. В Ізраїлі ж офіційні вихідні – перший та останній день свята. Крім того, перед святковим тижнем і під час нього відвідують спеціальні служби.

У єврейських громадах по всьому світу, зокрема й в Україні, підготовка до Песаху починається із "біур хамецу". Це особливе і дуже схоже на знайоме нам весняне прибирання, каже український журналіст в Ізраїлі Леонід Барац. Воно закінчується символічним пошуком останніх крихт хліба.

Єврейські сім'ї святкують Песах сім або вісім днів
Песах в Ізраїлі святкують сім днів, а в решті світу — вісім днів
VITALIK RADKO/DEPOSITPHOTOS

Під час святкування не можна користуватися гаджетами, зокрема телефонами. Це дозволяють лише у двох країнах – Ізраїлі та Україні для того, щоб вдалося відстежувати можливі ракетні атаки.

"Оскільки під час виходу з Єгипту у євреїв не було телефонів та техніки – користуватися ними заборонено. В Ізраїлі це дозволено для відстеження повітряних тривог, а також солдатам та лікарям. Євреї у лавах ЗСУ, українські лікарі, працівники нацполіції також мають дозвіл від рабинів на святкування Песаху "на зв'язку", – розповідає Леонід Барац.

Песах часто святкують пишно та з великою кількістю ритуалів. У перший святковий вечір тижня юдейські родини в Ізраїлі збираються на седер – традиційну вечерю. В інших країнах такі трапези влаштовують у перший та другий дні. Седер – головний елемент сучасного святкування Песаху.

Традиційна вечеря на Песах з вином та символічними стравами
Седер – традиційна вечеря у перший день Песаху
NEWAFRICA/DEPOSITPHOTOS

Під час дійства зі спеціального рукопису – Агади, вголос читають розповідь про втечу з єгипетського рабства. Крім того, відповідають на чотири запитання про те, чим цей вечір відрізняється від інших.

Діти також шукають афікоман – шматок маци, який ховають у домі. Той, хто його знайде, отримує приз або гроші. Маца – це прісні прямокутні або круглі коржі, які випікають без дріжджів. У ці сім або вісім днів їсти або зберігати вдома закваску або будь-які страви, що на ній приготовані, заборонено.

"Особливо цінується маца, яку зробили вручну, а не з допомогою машин. Хоча її печуть у всьому світі, дехто так полюбляє мацу, зроблену з українського борошна, що замовляє її з різних куточків світу", – каже Леонід Барац.

Є декілька версій, чому євреї брали з собою мацу під час втечі з Єгипту. За однією з них, вони тікали так швидко, що не могли чекати, поки тісто для хліба підніметься. За іншою – маца була легшою за звичайний хліб, і її було простіше нести через пустелю.

Під час Песаху їдять не квасний хліб маца
Маца – бездріжджовий хліб, який їдять євреї у Песах
PHOTOVS/DEPOSITPHOTOS

Що їдять за святковим столом?

Під час седеру подають страви із символічними значеннями, які пов'язані з визволенням євреїв. На тарілку в центрі столу кладуть мацу, гіркі трави, яйце, гомілку ягняти та солодку пасту з суміші фруктів, горіхів і вина – харосет. Мацу під час вечері їдять тричі, а вино п’ють чотири рази. Це символізує свободу.

Гіркі трави, смажена гомілка, яйце, харосет на Песах
На седер подають страви, які символізують звільнення з рабства
VETRE/DEPOSITPHOTOS

Гіркі трави – часто салат і хрін, символізують неприємні роки юдейського рабства. Смажена гомілка – символ жертовного ягняти. Яйце ж можуть асоціювати з новим життям. Овочі занурюють у підсолену воду, що символізує сльози поневолених ізраїльтян. Харосет асоціюють з розчином, який вони використовували для будівництва єгипетських міст.

Під час святкування Песаху можуть їсти й інші страви – рибні котлети, курячий суп, тушкований батат.

Седер у кожній громаді та сім'ї різний, і має свої традиції. Але головні теми святкування залишаються спільними – свобода, сила, перемога над злом і антисемітизмом.

Реклама:

Головне сьогодні