"На захисті неба": прикордонники показали, як збивають "Шахеди"

Альона Павлюк — 21 лютого, 11:31
На захисті неба: прикордонники показали, як збивають Шахеди
Прикордонники показали, як збивають "Шахеди" на Півдні України
Olena Bartienieva/Getty Images

Вже другий рік Україна потерпає від російських атак іранськими дронами "Шахед". Для ефективнішої протидії цій загрозі сили оборони створили мобільні вогневі групи.

Як збивають "Шахеди" на Півдні країни – розповіли й показали у Державній прикордонній службі.

Сьогодні мобільні вогневі групи працюють по усій країні. Головне їхнє завдання – знищення дронів-камікадзе. Велику частину особового складу таких груп складають саме прикордонники.

"Спочатку від передових постів ми чуємо про його ("Шахеда" – ред.) проходження – за звуком, по "Ефіру". Далі бачимо, як працюють попередні групи, і вже від цього переміщуємося. Ми мобільні завдяки пікапу. Кулеметник залишається на кузові, решта – переїжджає і веде полювання", – описує процес збиття дронів кулеметник Богдан.

За його словами, "Шахеди" збивають кулями калібром від 12 мм. Інші у цьому випадку малоефективні. Головне завдання – пошкодити паливну систему, двигун, операційну систему – його "мізки". Інакше дрон хоч і буде "дірявим", але долетить до цілі.

Прикордонник на псевдо "Замок" розповідає, найбільша складність – "зловити" безпілотник. Роблять це за допомогою прожектора. Він може освітити до кілометра.

"Якщо погода хороша, то між звуком від "Шахеда" і справжнім підльотом невелика різниця. Коли погода вітряна, він може летіти далеко, а здаватиметься, що вже позаду. Треба швидко знайти", – ділиться "Замок".

Командир підрозділу ДПСУ Олег пояснює, гриб, який можна побачити після вибуху, є детонуванням вибухової частини "Шахеду”. Сам безпілотник у цей момент розлітається на маленькі шматки.

"Одного разу дрон пролітав дуже швидко – секунд 10. Вже з останніх патронів дострілювали, повернулися – а там за спиною вогневий гриб радіусом метрів 50", – згадує військовий.

Якщо є частини "Шахеду", які можна вивчити, вони передаються компетентним службам. Решту збирають для підтвердження збиття – ті, де є бортовий номер, серія.

За словами кулеметника Костянтина, найбільша мотивація у цій роботі – знати, що його сім’я та інші сім’ї у безпеці.

"Це мотивує. Якщо ти його "вкладеш", чиясь родина зможе спокійно спати – без тривог, без біганини у підвали. Тому що ми на захисті неба", – зазначає він.

Нагадаємо, військовий Ян із позивним "Кенобі" розповів, як влаштований Інтернаціональний легіон.

Реклама:

Головне сьогодні