Час готувати штолен! Покроковий рецепт найароматнішої різдвяної випічки
Пора готуватися до різдвяних свят! Саме час скласти список страв на пісну вечерю та різдвяний стіл. І якщо пампушки чи шинку пекти ще точно дуже рано, то штолен – саме час!
Штолен – це традиційний німецький різдвяний хліб, який схожий на щільний, вологий дріжджовий кекс. Головна його особливість – величезна кількість сухофруктів та цукатів, які зазвичай замочували у алкоголі. Ця випічка може бути не надто солодка, але завжди дуже ароматна: міцний запах рому, свіжий апельсинової цедри, пряний аромат кориці та імбиру й ніжний, ледь відчутний мигдалю роблять штолен ідеальним доповненням до кави.
Готується він просто, але важливо дотриматися рецепту і "заморочитися" з інгредієнтами.
Що треба знати до того, як почати готувати штолен:
- Сухофрукти слід замочити в алкоголі принаймні на ніч, можна і краще – більше.
- Потрібне спеціальне борошно. Можна спробувати працювати і зі звичайним, але якщо хочеться справді отой вау-ефект – не полінуйтеся замовити необхідне. Потрібне сильне борошно (тобто таке, яке містить багато білка, щонайменше 13-14 г). Підходить італійське манітоба.
- Краще брати саме живі дріжджі, не заміняти на сухі (у рецепті багато масла, живі дріжджі впевненіше його піднімуть).
Інгредієнти (на три штолена):
- 300-400 г сухофруктів та цукатів до вашого смаку
- 150 г темного рому
- Цедра 2 апельсинів
- 250 г звичайного пшеничного борошна
- 300 г сильного борошна (манітоба або такого, яке містить принаймні 13-14 г білка)
- 50 г мигдального борошна
- 200 г молока
- 50 г живих дріжджів
- 100 г цукру
- 250 г масла
- 3 жовтки
- ваніль або ванільний цукор
- 100 г горіхів
- спеції до смаку (кориця, гвоздика, імбир)
- марципан (як начинка, можна не додавати)
- масло та цукрова пудра для змащення та посипання готового штолена
Приготування:
Замочити цукати і сухофрукти в алкоголі на ніч. Ось як це правильно зробити: спершу, аби помити, залити сухофрукти окропом, і злити його. Далі нарізати великі сухофрукти, натерти цедру, викласти все разом в контейнер, залити ромом і закрити кришкою. Зберігати у холодильнику.⠀
У день випікання штолену завчасно дістати яйця і масло з холодильника. Яйця мають бути кімнатної температури, а масло – м'яким.
Приготувати опару. Дріжджі змішати з 50 г цукру, 100 г сильного борошна і 200 г теплого молока. Відставити у тепле місце на 15-20 хвилин.
Тим часом змішати 250 г пшеничного борошна + 200 г сильного борошна + 50 г цукру + 50 г мигдального борошна + 3 жовтки. У цю масу додати опару та вимішати до однорідності (можна і краще міксером).
Частинами вмішати в тісто м'яке масло, щоразу вимішуючи до однорідності.
Готове тісто накрити і відставити в тепло на 1 годину.
З сухофруктів злити алкоголь (якщо не увібрався весь), додати ложку борошна, аби обсипати їх. Подрібнити горіхи.
Коли тісто підросте, обім'яти його та вмішати сухофрукти. Викласти на стіл, добре вимішати ще раз та розділити на 3 частини. Накрити рушником і дати відпочити 15-20 хвилин.
Після цього кожну частину тіста розкатати у товстий пляцок, за бажанням вкласти туди марципан (зручно той, який продається у формі батончика), загорнути у рулетик і викласти на деко, встелене пергаментом на відстані один від одного.
Накрити рушником ще раз і дати підрости ще 15-20 хвилин.
Запікати за температури 180°С без конвекції приблизно 1 годину.
Ще гарячі штолени щедро змастити вершковим маслом і посипати цукровою пудрою. Коли охолонуть – загорнути в пергамент і у фольгу або плівку. Зберігати у холодильнику 2-3 тижні: за цей час штолен настоїться і стане ще смачнішим.