Українська правда

Лимонно-ягідний пиріг: рецепт, перевірений Життям

- 23 листопада, 06:00

Чим прохолодніше стає надворі, тим більше хочеться затишку та тепла. Ароматна випічка – саме те, що для цього треба. Сьогодні спробували приготувати лимонний пиріг з ягодами і запрошуємо почитати, як це у нас вийшло.

Ми любимо своїх читачів і хочемо потурбуватися про вас на кухні. Щотижня будемо перевіряти для вас топові рецепти від світових видань чи кулінарів – або ті, які запропонуєте ви – і показувати, що у нас вийшло, чи вдалася справа, скільки чесного часу треба на неї витратити.
Залишайте посилання на цікаві вам рецепти у гугл-формі – і нумо смакувати разом♥.

Пиріг з цедрою та ягодами

Час приготування: 50-55 хв.

Час активних дій навколо приготування: 15 хв.

Складність: легко

Ліза Донован, кулінарна оглядачка The New York Times, пише, що цей пиріг натхненний італійською випічкою: ароматною, з насиченим смаком, але водночас легкою та ніжною.

Ось така краса виходить у розрізі. Ягід можна дати більше. Пасуватимуть тут також і цукати чи родзинки.
Фото УП.Життя

Інгредієнти (для форми діаметром 25 см):

  • 240 мл оливкової олії (можна іншу, ми замінили на соняшникову)
  • 250 г борошна 
  • 2 ч.л. розпушувача
  • 0,5 ч.л. солі
  • цедра 1 лимона та 1 апельсина (або двох лимонів) 
  • 2-3 ст.л. лимонного соку 
  • 100 грамів цукру
  • 3 яйця
  • ванільний цукор до смаку 
  • 120 мілілітрів незбираного молока кімнатної температури
  • 1 склянка свіжих або заморожених ягід (у нас була суміш заморожених чорниці та лохини) 
  • Цукрова пудра 

Приготування:

У одній мисці змішайте борошно, розпушувач і сіль. У іншій збийте яйця та оливкову олію до однорідної маси. Додайте лимонний сік та ваніль.

Виделкою або руками розітріть цедру з цукром і змішайте з яєчною масою. Додайте молоко і легко розмішайте.

Поступово додайте сухі інгредієнти до вологих, не збиваючи, а акуратно вимішуючи тісто.

Дістаньте з морозилки ягоди. Обсипте їх невеликою кількістю борошна, перемішайте та додайте до тіста. Вимішуйте дуже легко, щоб не забарвити тісто.

Випікання:

Духовку розігрійте до 180°С.

Форму діаметром 25 см змастіть олією або маслом та вилийте у неї тісто. Зверху посипте цукром та ставте випікатися до готовності.

Можна пекти і менше, тоді колір тіста буде яскравіший.
Фото УП.Життя

Знадобиться приблизно 45 хвилин, залежно від вашої духовки. Готовність перевірте дерев'яною шпажкою.

Коли пиріг готовий, вимкніть духовку та залиште його там до повного остигання. Після охолодження посипте цукровою пудрою або, за бажанням, приготуйте просту цитрусову глазур: у мисці розітріть 1 ст. л. лимонного або апельсинового соку та пів склянки цукрової пудри. Консистенцію глазурі можна коригувати: загуста – додайте соку, занадто рідка – додайте пудри.

Зважаючи на колір тіста, пекти можна було менше, але це вже на ваш смак. Також наступного разу ми б обрали меншу форму, аби пиріг був вищим.

Цей пиріг ми пекли двічі! Першого разу до оригінального рецепта додавали 120 г гарбузового пюре, по дрібці меленого мускатного горіха, імбиру та кардамону. Замість оливкової олії – вершкове масло та соняшникову олію, ягоди – заморожена ціла малина.

На смак – супер, але бажана консистенція втратилася. Він вийшов не так вологий, як глевкий, хоча й був точно допеченим. Без глазурі (і навіть без пудри) виходить також смачно, а цукрова запечена шкірочка і без ніякого декору виглядає апетитно.