В Україні ідентифікували понад 2800 фрагментів і тіл загиблих військових – омбудсмен

Віра Шурмакевич — 1 березня, 19:03
В Україні ідентифікували понад 2800 фрагментів і тіл загиблих військових – омбудсмен
alexraths/Depositphotos

Наразі в Україні змогли ідентифікувати понад 2800 фрагментів і тіл полеглих захисників. Триває пошук їхніх рідних.

Про це розповів омбудсман Дмитро Лубінець під час зустрічі із членами сімей загиблих військовослужбовців (ГО "Серце назовні").

"Нині, зі слів Міністра охорони здоров’я, понад 2800 тіл і фрагментів вдалося ідентифікувати. Триває процес пошуку їхніх рідних для повернення і поховання.

Також, зі слів представників державних органів, рідні не можуть знайти тіл деяких захисників, оскільки їх ще не передали українській стороні. Однак процес репатріації тіл відбувається. Про це повідомляють публічно", – зазначив Лубінець.

В омбудсмена повідомили, що члени сімей загиблих військовослужбовців скаржаться на тривалий термін ідентифікації невпізнаних тіл захисників.

"Щодо цієї проблеми я ще у 2022 році звертався до МОЗ та висловив пропозиції, які стосувалися збільшення кількості бюро, медичного персоналу, рефрижераторів та іншого обладнання. Цю ж тему обговорювали на початку 2024 року у Координаційному штабі", – зауважив Дмитро Лубінець.

Членам сімей загиблих військовослужбовців також розповіли, скільки часу потрібно для ідентифікації тіл, сповіщення про це родинам загиблих, роботи бази ДНК тощо.

"Україна максимально зацікавлена в тому, аби повернути тіла загиблих наших воїнів. Рідні мають повне право віддати шану полеглому воїну", – наголосив омбудсмен.

Нагадаємо, забір ДНК-зразків у родичів зниклих безвісти, які перебувають за кордоном, продовжили. Він триватиме, доки це буде необхідно.

Для реєстрації на здачу ДНК треба заповнити заявку і надіслати її на електронну скриньку [email protected].

У ній треба вказати свої контактні дані та адресу підрозділу, де збиратимуть зразки та приблизну дату звернення.

Зробити це можна у семи країнах. Адреси підрозділів можна знайти за посиланням.

Реклама:

Головне сьогодні