Вчені, ймовірно, з’ясували, чому в деяких дітей виникає патологія розвитку кишківника

Віра Шурмакевич — 19 лютого, 18:00
Вчені, ймовірно, з’ясували, чому в деяких дітей виникає патологія розвитку кишківника
damircudic/Getty Images

Американські вчені з’ясували ймовірні причини виникнення вродженої мальротації кишківника. На це може впливати генетика або хімічні речовини, які використовують у довкіллі.

Як повідомляють у Science Alert, така патологія трапляється в одного з 500 новонароджених. Вона може призвести до непрохідності кишківника, при якій нерідко необхідне хірургічне втручання.

У нормі кишківник плода під час внутрішньоутробного розвитку має обернутись навколо брижі (судинної складки). Після цього він займає своє остаточне місце в черевній порожнині. Це зазвичай відбувається у першому триместрі вагітності.

Під час розвитку травної системи черевна порожнина хребетних значно подовжується. Щоб органи помістилися, кишківник обертається і стає схожим на котушку. Натомість, якщо він не повертається належним чином, то виникає мальротація кишківника.

Макет кишківника людини
Макет кишківника людини
John Campbell/Flickr

Результати дослідження, опублікованого в науковому журналі Development, свідчать, що на виникнення вродженої мальротації кишківника може вплинути атразин (хімічна речовина, яку використовують проти бур’янів). Науковці виявили, що він збільшує частоту неправильного обертання кишківника у жаб (у них цей орган подібний до людського).

"Жаби і люди мають спільного предка, тож у них багато схожих анатомічних особливостей, зокрема й кишківник, який обертається проти годинникової стрілки", – зазначив Насконе-Йодер.

Атразин – одна з найпоширеніших речовин, яку використовують у сільському господарстві. Її досі застосовують у США, Австралії та Канаді, а в Європейському Союзі з 2004 року вона під забороною через побоювання забруднення підземних вод. Крім того, її пов’язують з виникненням проблем зі здоров’ям у людей і щурів.

У ході експерименту дослідники виявили, що атразин спричинив метаболічний дисбаланс в ембріонах жаб: це заважало правильному поділу клітин, а також їхньому росту і перебудові. Тканинам стало важче розтягуватися, що призвело до вкорочення черевної порожнини.

"Зменшення довжини призводить до того, що важлива петля кишківника не може досягти свого нормального анатомічного положення, змушуючи його згортатися в зворотному напрямку", – пишуть автори дослідження.

Поперечний розріз пуголовка Xenopus, на якому видно численні петлі кишки
Поперечний розріз пуголовка Xenopus, на якому видно численні петлі кишки
Julia Grzymkowski

На думку команди, ці проблеми виникають через те, що атразин виводить з рівноваги окислювально-відновні реакції в організмі. Дисбаланс між оксидантами та антиоксидантами в клітині може відігравати певну роль у виникненні хвороб.

Лікування жаб антиоксидантами до того, як вони зазнали впливу атразину, запобігло неправильному скручуванню їхніх кишок.

Важливо зазначити, що ембріони жаб зазнали впливу атразину, який у 1000 разів перевищував рівень, який зазвичай є в навколишньому середовищі.

Ці результати не доводять, що саме атразин спричиняє мальротацію у людей, але свідчать, що він точно впливає на метаболізм у клітинах.

Раніше ми розповідали, віруси, які живуть у кишківнику, можуть допомогти врегулювати стрес.

Реклама:

Головне сьогодні