Мавпи також страждають від кризи середнього віку - вчені

— 20 листопада 2012, 13:11

Такого висновку дійшли вчені Ендрю Освальд з університету Варвіка та психолог Алекс Вайс з Единбургського університету, повідомляє The Daily Mail.

На думку дослідників, "рівень щастя" протягом життя людини та приматів вимірюється певним чином. Вважається, що "крива щастя" має U-подібну форму. Тобто людина на початку свого життя і вкінці почувається щасливою, а всередині життя найбільш нещасною.

Вченим довелося довести, що те саме стосується і приматів. Найменш низький рівень вдоволення життям спостерігається у них у віці від 27-ми до 35-ти років (45-50 років у людини).

Автори дослідження наголошують, що дане дослідження є першим у своєму роді. "Ми тепер знаємо, що криза середнього віку може виникати не через іпотеку, сімейні негаразди та мобільні телефони", - каже професор.

"Порівнюючи поведінкові схожості людини, шимпанзе та орангутангів, ми також можемо прогнозувати і подібність відчуття щастя", - кажуть вони.

Для проведення дослідження вчені зібрали інформацію про більш ніж 500 шимпанзе і орангутангів в США, Канаді, Австралії, Сінгапурі та Японії. Наглядачам зоопарків і співробітникам наукових центрів, де живуть примати, було запропоновано відповісти на кілька питань, які характеризують "рівень щастя" їх підопічних.

Зокрема, дослідників цікавило, як часто тварини знаходяться в доброму або поганому настрої, наскільки активно беруть участь в соціальному житті, наскільки успішні в досягненні поставлених цілей.

Реклама:

Головне сьогодні