Вчені наблизилися до розгадки таємниці Стоунхенджу

— 11 березня 2013, 10:32

Так вважають експерти, що досліджують походження кам'яної мегалітичної споруди, пише Бі-бі-сі.

За їхніми словами, люди приїжджали на місце будівництва з віддалених куточків, включаючи Північно-Шотландське нагір'я.

Дослідники з Університетського коледжу Лондона заявили, що їхні висновки йдуть врозріз з тим, що думали про походження пам'ятника раніше. До цих пір вважалося, що Стоунхендж був побудований як астрономічний календар або обсерваторія.

Результати десятирічних досліджень говорять про те, що він спочатку будувався як пам'ятник, і це було головною метою будівельників.
Дослідники вважають, що на місці будівництва працювали до чотирьох тисяч осіб, в той час, коли населення всієї Британії обчислювалася десятками тисяч.

Аналіз зубів тварин, виявлених в сусідньому поселенні, вказує на те, що люди подорожували по всій країні, щоб допомогти в будівництві пам'ятника.

Професор Майк Паркер Пірсон з Університетського коледжу Лондона, говорить, що місце спорудження пам'ятника нагадувало щось середнє між фестивалем Гластонбері і місцем будівництва автомагістралі, оскільки мова йшла не тільки "про веселощі, але й про роботу".

Він сказав, що поселення по сусідству з Даррінгтон Уоллс, де знаходилося близько тисячі будинків, було "найбільшим неолітичним поселенням того часу у всій Північній Європі".

"Ми виявили, що головним тут було будівництво, а не поклоніння. Люди прибували сюди саме для роботи", - сказав професор Пірсон.
Вчені припускають, що Стоунхендж був побудований на 200 років раніше, ніж передбачалося раніше, а саме близько 4500 років тому.

Реклама:

Головне сьогодні