Україна стала асоційованим членом ЦЕРН

— 3 жовтня 2013, 16:26

Відповідний документ підписаний 3 жовтня цього року, від України документ підписав Віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко.

Про це йдеться у повідомлення Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України у четвер.

За словами Голови Держінформнауки Володимира Семиноженка, українські фізики добре відомі в ЦЕРН завдяки успішній участі у низці напрямків, а в останні роки - в рамках проекту Великого адронного коллайдера (ВАК).

"Завдяки унікальним розробкам українські науковці відіграли помітну роль у створенні найпотужнішої експериментальної установки. Наші науковці можуть сміливо стверджувати, що вони мають пряме відношення до результатів, які вдалося отримати в результаті експериментів з ВАК", - наголосив Володимир Семиноженко.

Він додав, що зараз у ЦЕРНі працює 47 вітчизняних науковців. Україна співпрацює з Європейською організацією ядерних досліджень уже 20 років, але статус члена – це нові можливості і перспективи, зазначає Голова Держінформнауки.

"Сьогоднішня подія – визнання нашої науки, наших вчених, їх потенціалу, особливо в галузі ядерної фізики, матеріалознавства. Але ми не маємо наміру за цьому зупинятися – ми маємо намір поглиблювати співробітництво з ЦЕРНом", - заявив Володимир Семиноженко.

CERN (ЦЕРН, від фр. Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, Європейська рада з ядерних досліджень) — провідна міжурядова організація, міжнародний дослідницький центр європейської спільноти, найбільша у світі лабораторія фізики високих енергій.

Розташований в околицях Женеви на кордоні Швейцарії і Франції. Офіційним днем народження ЦЕРН вважається 29 вересня 1954 року, коли 12 країн-учасниць ратифікували угоду про її заснування.

У CERN за допомогою експериментів на Великому адронному колайдері виявлено бозон Хіггса - "частинка Бога". Згідно із сучасною теорією елементарних частинок, саме завдяки цьому елементу вся матерія нашого Всесвіту набула певної маси, а, значить, і фізичного існування.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні