Тест

На кометі Чурюмова-Герасименка знайшли кисень

Свої висновки вони опублікували у журналі "Природа". Міжнародна команда вчених каже, що вони виявили "багато" молекулярного кисню у хмарі газу та пилу, навколо комети Чурюмова-Герасименка, пише Fox News.

Раніше молекулярний кисень було виявлено на Юпітері та Сатурні, але ніколи його не було виявлено на кометі.

За словами одного із співавторів дослідження Катрін Альтвегг, це найдивніше відкриття, яке було зроблене ученими. "Коли ми вперше побачили кисень, ми всі трохи заперечували це, бо не очікували знайти його на кометі", - каже вона.

"Молекулярний кисень дуже реактивний. Коли формувалася Сонячна система, було багато водню. Всі моделі показали, що молекулярний кисень реагував би з воднем та більше не був наявний у якості молекулярного кисню", - каже вона.

Як зазначає інший співавтор дослідження Андре Бієлер, після того, як вчені виявили кисень, вони вивчали комету ще протягом місяця і дійшли висновку, що він був присутній на всьому тілі.

На думку вчених, це доводить присутність молекул кисню в "першородній" речовині, з якої утворилася Сонячна система і яка в кометах залишилося з тих пір в незмінному вигляді.

Як відомо, раніше вчені припустили, що на кометі "Герасименко-Чурюмова" живуть мікроорганізми.

Раніше спусковий модуль "Філа" космічного корабля Розетта, приземлився на комету Чурюмова-Герасименко, відкриту українським астрономом Клімом Чурюмовим та Світланою Герасименко.

Пізніше вченим вдалося отримати зображення з комети.