Як ракета Ілона Маска успішно приземлилася на баржу в океані. Відео

— 9 квітня 2016, 11:28

Лише третя спроба здійснити самостійну вертикальну посадку на баржу виявилася успішною, повідомляє The Time.

Ракета Falcon 9 стартувала 8 квітня о 16:43 за місцевим часом з мису Канаверал у Флориді.

Приватний космічний корабель Dragon, який вона несла, попрямував на Міжнародну космічну станцію з науковими дослідженнями, речами для космонавтів та обладнанням для орбітальної лабораторії.

Незабаром після запуску перша ступінь ракети Falcon 9 самостійно приземлилася на автономний корабель біля узбережжя Флориди в Атлантичному океані. Попередні спроби здійснити таку вертикальну посадку були невдалими.

Однак у грудні 2015 року компанії SpaceX вдалося посадити її на землю.

Тижнем раніше конкуренти SpaceX — компанія засновника Amazon Джеффрі Безоса, котра також готується до здійснення комерційних перевезень людини у космос, здійснила успішне приземлення ракети Blue Origin проекту New Shepard.

І SpaceX батька електромобіля "Тесла" Ілона Маска, і New Shepard Джеффрі Безоса мають на меті повторно використовувати ракети, що дозволить возити у космічних кораблях на орбіту Землі не лише вантажі, а й пасажирів.

Повернення та успішне приземлення ракети має важливе значення, адже її конструювання і виробництво коштує надто дорого, щоб використовувати її лише один раз. Платформа у морі може підлаштовуватися під траекторію ракети, тож так Falcon 9 використає набагато менше палива.

Якщо ж повертати її для посадки на космодром, їй доведеться багато разів корелювати свою траекторію моторами, що вимагає більших витрат палива. Про це пише видання The Verge.

Реклама:

Головне сьогодні