З 1 вересня діти вчитимуться за новими програмами для початкової школи

— 4 серпня 2016, 17:32

Вони будуть чинними вже з 1 вересня.

Тепер учителі самі визначатимуть кількість годин на вивчення кожної теми. Ця новація покликана зробити навчальний процес логічнішим та дати більшу свободу викладачеві, оскільки кожен клас має індивідуальні особливості.

Програми синхронізуватимуться із віковими особливостями дітей. Для цього експерти перенесли деякі теми у старші класи та скасували вимоги, що ставилися перед молодшими школярами.

Загалом зміни були внесені до предметів з української мови, літературного читання, математики, інформатики, музичного мистецтва, образотворчого мистецтва, трудового навчання, фізичної культури, іноземних мов, природознавства, основ здоров’я.

Програми разом з оновленими методичними рекомендаціями і критеріями оцінювання мають бути обговорені на серпневих вчительських конференціях.

[L]"Нам треба привернути увагу вчителів – і навчити їх працювати з цими програмами. Тому що підручники залишаються ті самі, стандарти навчання ті самі, і корекція програм зроблена в межах стандарту.

У серпні в кожній області відбудуться конференції для вчителів, які мають три головні питання: готовність до нового навчального року, концепція нової української школи, яку ми презентуватимемо, та програми початкової школи", – розповіла міністр освіти і науки Лілія Гриневич в інтерв'ю "Українській правді. Життя".

В оновленнях програм не буде найбільш травматичних для дітей підходів у навчанні. Учні початкових класів не читатимуть на швидкість, не здаватимуть нормативів на фізкультурі.

Батьків проситимуть повідомляти, якщо вчителі відмовляютимуться навчати за оновленими програмами.

"Не можна скочуватися в крайність, коли батьки диктують вчителеві, як навчати дітей, тому що кожен має займатися своєю справою. Але займатися своєю справою треба професійно і кваліфіковано, зауважила Гриневич.

Тому методичні рекомендації до оновлених програм будуть суттєво осучаснені. І вчителі мають їх виконувати. Батьки зможуть апелювати до цього документу, коли бачитимуть, що вчитель порушує їх".

Тепер учителі самі визначатимуть кількість годин на вивчення кожної теми. Фото racorn/Depositphotos

Серед нововведень велика кількість сучасних українських письменників до прочитання дітям. МОН також шукатиме можливість надрукувати хрестоматію з української літератури для початкової школи.

"У нас була система координат, були принципи якими ми керувалися. Йдеться про видалення з програм зайвої інформації, усунення дублювання, відбір найбільш важливих тем та їх логічний виклад, а також запровадження компетентністного підходу.

Найважливішим для нас було підняти якість освіти, а не якимось чином її опустити. Тому ми залишили якісні показники – що має вміти дитина, але в цих програмах змінили дорогу до їх досягнення", зазначила Лілія Гриневич.

Найближчим часом до оновлених програм в МОН підготують вимоги до оцінювання досягнень учнів та методичні рекомендації.

Ці зміни включатимуть виконання завдань олівцем для молодших класів, вчителі не писатимуть червоною ручкою, а система оцінювання молодших учнів враховуватиме вікові особливості.

Презентацію щодо оновлених програм можна переглянути за посиланням.

Реклама:

Головне сьогодні