У США жінці майже повністю пересадили обличчя

— 19 грудня 2008, 10:57

Тепер лікарі клініки Клінвленда, де і відбулась операція, розповіли про деталі успішної події, повідомляє Los Angeles Times.

Операції, що тривала близько 22 годин, під керівництвом Марії Семенової, брали участь вісім хірургів. Одна бригада лікарів видалила у мертвого донора шкіру та м'язи верхньої та середньої частини обличчя, а також верхню губу, ніс, велику частину носових синусів, верхню щелепу з декількома зубами, а також лицевий нерв.

Друга бригада хірургів займалася сполученням кісткових та м'язових тканин, шкірних шматків донора і реципієнта, а також зшивала численні судини. У ході операції шкіра пацієнтки порожевіла, що свідчить про нормальне кровопостачання трансплантата.

В даний момент жінка знаходиться в закритій палаті клініки Клівленда. Їй потрібно буде довічно приймати імуносупресивні препарати, щоб уникнути відторгнення чужорідних тканин. Хірурги сподіваються, що в майбутньому пацієнтка зможе нормально посміхатися, відчувати запахи та спокійно виходити на вулицю.

Ім'я жінки та подробиці, що стосуються характеру та причин отриманих ушкоджень поки не розголошують. Відомо лише те, що після важкої травми вона втратила око, більшу частину носа і верхньої щелепи. У результаті, жінка не могла нормально дихати та їсти, говорити, відчувати запахи та смак, а також посміхатися.

Проведена в США трансплантація є четвертою у світі операцією по пересадженню обличчя. Уперше подібну операцію здійснив французький хірург Мішель Дюбернар у листопаді 2005 року. Після цього аналогічні операції були проведені в Китаї та Франції.

Реклама:

Головне сьогодні