Помер "хрещений батько" французького кіно

— 13 січня 2009, 12:39

У суботу Беррі був доставлений у паризьку лікарню Сальпетрієр з порушеннями мозкового кровообігу, причиною якого став інфаркт, повідомляє BBC.

Клода Беррі називають "хрещеним батьком" французького кіно. З 2004 року він очолював французьку кіноакадемію.

Він працював з декількома поколіннями французьких акторів: Івом Монтаном, Жераром Депардьє, відомим коміком Колюшем, Настасьєю Кінскі, Еммануель Беар та Каролем Буку.

Свою кар'єру в кіно Клод Беррі почав з короткометражної картини "Курча", що спочатку отримала премію Венеціанського кінофестивалю, а потім - американської кіноакадемії Оскар.

Однак найпопулярніюшою стрічкою Беррі став "Жан де Флоретт" (1986) з Івом Монтаном та Жераром Депардьє в головних ролях.

Клод Беррі також вважався одним із кращих кінопродюсерів Франції.

Знята з його участю "Королева Марго"(1994) з Ізабель Аджані, Венсаном Пересем та Даніелем Отоєм отримала п'ять премій "Сезар", приз журі Канського кінофестивалю. ЇЇ також номінували на "Золоту пальмову гілку", "Оскар", "Золотий глобус" та премію Британської кіноакадемії.

Крім того, Клода Беррі знають і як актора. Однієї із найяскравіших його ролей критики та глядачі називають роботу в картині "Астерікс та Обелікс: місія "Клеопатра".

За даними рейтингу, складеного французьким виданням журналу "Premiere", Клод Беррі був визнаний провідним кінематографістом своєї країни, випередивши Люка Бессона.

Президент Франції Ніколя Саркозі назвав Клода Беррі найлегендарнішою фігурою французького кіно.

Незадовго до смерті Беррі почав роботу над картиною "Трезор" як режисер.

Клод Беррі народився 1 липня 1934 року в паризькому робочому кварталі.

Реклама:

Головне сьогодні