Тест

Вже в 10 років діти страждають через "неідеальне тіло"

Згідно з результатами дослідження, опублікованими у журналі BMC Public Health, діти вже у віці 10-11 років починають задумуватися про ідеальне тіло, повідомляє американське видання Time.

Опитування понад 4000 школярів з канадської провінції Нова Шотландія показало, що задоволеність дівчаток своїм тілом залежить від їхньої худорлявості. З іншого боку, хлопчики почували себе найщасливішими, коли вони не надто худі і не надто товстенькі.

Незадоволеність своїм тілом пов'язана зі зростанням ризику мати проблеми з харчуванням. Відтак дослідників особливо стурбувало, що думки про ідеальне тіло починають хвилювати дітей у такому юному віці.

Близько 7,3% опитаних дівчат відповіли, що їм не подобається, як вони виглядають. Кількість таких незадоволених зростала прямо пропорційно зі збільшенням маси тіла.

Так, серед дівчат з нормальною вагою таких незадоволених виявилося 5,7%, серед повненьких - 10,4%, а серед школярок, які страждають ожирінням - 13,1%.

Крім того, саме серед дівчат була виявлена ще інша закономірність. Незадоволені своєю зовнішністю з більшою імовірністю вчаться гірше і живуть у сільській місцевості.

Серед хлопчиків загальна кількість незадоволених своєю зовнішністю в середньому становила 7,3%.

Однак на відміну від дівчат у них не було виявлено прямої пропорційної залежності між ступенем ожиріння і незадоволенням своїм тілом. Навпаки, хлопці були нещасливими якщо вони вважали себе надто худими.

Хоча, як і у випадку з дівчатами, зі зростанням індексу маси тіла до позначки "з надлишковою вагою" або "ожиріння", невдоволених собою парубків було теж чимало.

Так, 7,6% хлопців з нормальною вагою заявили, що їм не подобається, як вони виглядають, серед підлітків з надлишковою вагою таких було вже 8,4%, а серед тих, хто страждає ожирінням - 8,1%.