Тест

Молода і розумна дружина робить шлюб міцнішим – учені

Британські вчені стверджують, що секрет успішного шлюбу для чоловіків - це дружина, яка перевершує чоловіка за розумовими здібностями, а за віком молодша від нього на п'ять років.

Такі союзи мають більше шансів на довголіття, особливо якщо жоден із подружжя не був розлучний, повідомляє ВВС із посиланням на висновки британських вчених у журналі European Journal of Operational Research.

У дослідженні, яке провели науковці з університету міста Бат, взяли участь понад 1,5 тисячі пар, які одружені чи мають серйозні стосунки.

Виявилося, що якщо дружина старша за чоловіка на три роки і більше, їхні шанси на розлучення у тричі вищі, ніж якби вони були однолітками.

У протилежному випадку - якщо чоловік старший за дружину - у них більше шансів на довге подружнє життя.

Найбільшу імовірність прожити довге і щасливе життя мають пари, у яких дружина набагато освіченіша за чоловіка.

У тих, хто не пережив розлучення, шанси на довге подружнє життя значно вищі. Але союзи, де лише один із пари був розлучений, набагато стабільніші, ніж ті, в яких обоє пройшли через розлучення.

Керівник дослідницької групи доктор Еммануель Фрагньєре та його колеги підсумовують, що чоловіки й жінки підбирають собі партнерів на основі "кохання, фізичної привабливості, схожих смаків, поглядів і спільних цінностей" - однак якщо брати до уваги такі об'єктивні фактори як вік, освіта і соціальне походження, то "можна скоротити кількість розлучень".