Брат змусив Ван Гога відрізати своє вухо?

— 30 грудня 2009, 10:00

Дослідник з Великобританії Мартін Бейлі висунув нову теорію про те, чому 23-го грудня 1888-го року голландський живописець Вінсент Ван Гог відрізав собі мочку вуха, пише The Sunday Times.

За даними науковця, художник відрізав собі вухо, дізнавшись, що його брат Тео збирається одружитися.

"Вінсент боявся, що він може втратити емоційну і фінансову підтримку свого брата", - вважає Бейлі.

Зокрема, завдяки збереженим листам сім'ї Ван Гога, вчений з'ясував той факт, що напередодні інциденту, а саме 21-го грудня 1888-го року, мати художника отримала листав від Тео.

У своєму посланні брат живописця просив у матері дозволу на шлюб з коханою.

"Вінсент, безсумнівно, мав стати наступною людино, яка б дізналася про майбутній шлюб", - зауважив Бейлі.

Же 23-го грудня Ван Гог отримав гроші від свого брата. Науковець припускає, що разом з грішми живописець отримав й звістку про весілля. Перебуваючи у відчаї, Вінсент Ван Гог і відрізав собі мочку вуха.

Наступного дня після інциденту Тео приїхав до брата. Після зустрічі з ним він написав своїй нареченій Йоханні, що Вінсент знає про їхнє майбутнє весілля.

"Коли я спитав його, чи схвалюю він наш намір, він відповів, що шлюб не повинен бути головним у моєму житті", - писав Тео.

Звістка про весілля брата справила неабияке враження на Ван Гога. Художник навіть зобразив цю новину на одній зі своїх картин.

Зокрема, мова йде про натюрморт "Тарілка з цибулею", який був завершений на початку 1889-го року. На картині, окрім тарілки з цибулею та інших предметів зображено конверт з листом.

Після ретельного вивчення картини Бейлі зауважив, що на намальованому конверті зображено штамп Парижу. Вважається, що таким чином Ван Гог зобразив лист від брата з новиною про весілля.

Протягом багатьох років вчені намагаються з'ясувати, що дійсно спонукало Ван Гога відрізати собі мочку вуха напередодні Різдва 1888-го року.

Деякі з науковців посилалися на психічне захворювання художника, інші вважали, що Ван Гог зійшов з розуму від свинцю у фарбах. Також існує версія, що насправді шматок вуха художника відрізав його розгніваний друг Поль Гоген.

Реклама:

Головне сьогодні