З малими дітьми вхід заборонено!

"Я намагаюся менше бувати в громадських місцях з грудною дитиною. З тими місцями справді складно, бо якщо вони й є, то до них треба дійти. А якщо це на іншому поверсі, чи там виявиться зачинено?" - ділиться з "Українською правдою. Життя" киянка Христина Мисак. "У більшості супермаркетів навіть туалету немає чи лавки, щоб сісти. Що вже й казати про крісла для годування чи сповивальні столики", - скаржиться молода мама.

Такі зауваження виглядають більше ніж доречно. Особливо за умови, що в Україні досі краще не сунути носа в люди з малою дитиною на руках. Тому багато мам залишають її вдома на бабусю або няню, коли треба піти за покупками чи хочеться сходити в кіно. За свідченням опитаних матерів, більшість вітчизняних громадських місць аж не дотягує до європейського.

Велике починається з малого

Ще донедавна зважитися на грудне годування у громадському місці могла тільки відважна жінка. Однак оточуючі рідко оцінюють таку відвагу, тож навіть сьогодні матір, яка годує дитину грудьми на вулиці, може почути злі ремарки від перехожих.

У США та Великій Британії, наприклад, за останнє десятиліття прийняли відповідні закони, які дозволяють жінкам годувати у публічних місцях та на території об'єктів державної власності. До цього матері ризикували наразитися на штрафні санкції.

В Україні до законів про та штрафів за таке ще не дійшло. Водночас, ті умови для "виходу в світ", що мають мами грудничків у США та Британії, не можна порівнювати з тими, в які поставлено українок.

Перша проблема - це суспільний осуд. Киянка Анастасія Мельниченко не раз стикалася з таким: "Дуже багато людей обурюються тим, що мами повитягали груди й годують, але ж реально нема де годувати! Здавалося б, так легко це організувати для клієнток - просто загородити кабінку. Або хоча би стільчик поставити у вбиральні. Але цього нема!" - говорить дівчина.

На думку консультанта з грудного годування столичного центру "Абетка для батьків" Катерини Спекторенко, останніми роками ситуація змінюється на краще. Зокрема, завдяки доступному асортименту спеціального одягу та приладь. "Як консультант я спілкуюся з мамами, які налаштовані годувати самі, тому користуються слінгами чи так званими кенгурушками, які дозволяють прикритися і не виставляти груди напоказ".

Однак, каже Спекторенко, деякі мами досі соромляться. Когось лякає, що перехожі можуть обізвати циганкою за годування на ходу, хтось воліє просто знайти спокійну місцину, щоб уникнути сторонніх поглядів.

[L]"Я зазвичай годую просто в залі кафе, прикрившись хусткою, або скрючуюся на унітазі в туалеті. Що теж не дуже приємно. Бо, по-перше, нормальна людина в туалеті не їсть, то чому я там мушу годувати свою дитину? А, по-друге, годування забирає багато часу, і не хочеться створювати чергу", - каже Анастасія Мельниченко.

Для власників місця громадського харчування чи супермаркету, впевнена Спекторенко, облаштування спеціального місця, де мама може усамітнитися з малечею, не вимагає великих витрат.

"Багато грошей не треба - ослінчик чи ширма, аби відгородити маленький клаптик місця. Це треба робити, якщо заклад розрахований на те, що туди приходитимуть мами з дітьми (сімейне кафе, дитячий магазин)", - каже консультант. І додає: "На мою думку, мама з дитиною скоріше піде до громадського місця, де такі мінімальні умови є".

Елементарно, Ватсон!

Мінімальними умови названо недарма. Адже у супермаркетах, в яких щоденно роблять покупки тисячі людей, у більшості випадків неможливо навіть сходити в туалет. Він, звичайно, там є, однак чомусь відвідувати кімнату дозволяють тільки (!) персоналу.

Опитані "Українською правдою. Життя" мами твердять - справа не тільки у відсутності туалетів. Немає у більшості громадських місць і сповивальних столиків, і теплої води, і зручних заїздів для батьків з візочками.

Жителька Боярки Ганна Орлова стикається з останньою проблемою ледь не щодня.

"Сходи часто не обладнані рейками, якими можна спуститися, а тротуари - з'їздами. Тому треба трохи підняти важкий візочок, коли заїздиш і з'їздиш із тротуару. А в більшості магазинів вас не будуть раді бачити з візком, навіть є попередження "Не заходити з візками", - каже Ганна.

Киянку Анну Карашівську обурює не тільки це: "Щораз дивує "Дитячий світ" на Дарниці. Власне дитячий відділ запхали на останній, четвертий поверх, та ще й ліфту немає, а на сходах - з'їзду для колясок. Ну і дитячий туалет взагалі не передбачений".

Завсідниця етнічних фестивалів Анастасія Мельниченко розповіла про неприємність на одному з них, "Країні мрій": "Оскільки ми гуляли по фестивалю весь день, то для зручності носили малого не у слінгу, а візочку. Прийшли на майстер-клас із колискових у музеї Гончара, а нас не пускають з візком!

Хоча там неможливо нічого зачепити коляскою, там великі простори і вітрини тільки по периметру. Було дуже прикро, особливо враховуючи те, що у Норвегії, де ми нещодавно були, в музеях є спеціальні візочки для мам з дітьми. Можна спокійно возити дітей у них. А тут майстер-клас для батьків, а дитину не провезеш", - нарікає матір двох малят.

Киянка Наталя Резніченко відмічає, що випадки, коли в піцерії чи кафе знаходився зручний стільчик для дитини віком до року, траплялися з нею вкрай рідко: "У "Картопляній хаті" є високі дерев'яні стільці, але вони підійдуть для старших дітей. Із недавно відвіданих місць тільки у кондитерській Волконського нам запропонували принаймні чистий і зручний стілець для дитини".

Більшість матерів підкреслює: без автівки батькам з малечею доведеться важко у місті, наприклад, у вихідний день. Адже погодувати груддю чи приготувати суміш у пляшечці, замінити підгузок з дотриманням гігієнічних правил, можна в ліченій кількості магазинів чи кафе. Сповивальні столики трапляються, однак у повних відвідувачів місцях на зразок ресторанів мережі McDonald's дістатися столика та спокійно переповити малечу буває надто складно.

За словами молодої мами Юлії Мартинової, підприємці не надто опікуються проблемами меншин, до яких належать наймолодші члени суспільства, через малий попит. "Багато батьків малих дітей, усвідомлюючи відсутність інфраструктури, навіть не намагаються брати дітей в громадські місця. Думаю, на Заході попит з боку батьків більший - там справді багато людей, які просто всюди ходять із дітьми".

Однак, на її думку, просто збільшення попиту навряд чи призведе до появи адекватної пропозиції. "Для нас уже радість, якщо в піцерії не курять", - посміхається жінка. І додає: "Думаю, варто почати із законодавчої ініціативи щодо обладнання громадських місць принаймні сімейними туалетами".

Дві великі різниці

Матусі з великим досвідом мандрівок до інших країн поділилися з "Українською правдою. Життя" розповідями про пристосованість до дитячих потреб ледь не всіх тамтешніх туалетів та інших громадських місць.

Молода мама Анна Андрієвська чудується контрастові між Україною та Європою: "Протягом подорожі Угорщиною, Австрією та Словенією, де ми з чоловіком та сином побували восени, ми не побачили жодного закладу харчування, де б не було годувального крісла та сповивального столика в туалеті. На кожній заправці чи зупинці на автобані були туалети з таким столиком".

Закордоном мами з маленькими дітьми цілком комфортно себе почувають: там є всі умови для годування груддю і пеленання малюка. Фото з особистого архіву Анастасії Мельниченко
"У кожному, навіть невеличкому супермаркеті, є чистий туалет зі столиком. У великих - окрема кімната матері та дитини з умивальником, столом, іноді навіть з унітазом. Що стосується зручностей для пересування з дітьми на візках по вулиці (занижених бордюрів та рамп), то навіть в глухому альпійському селі ситуація з такими простими речима виглядає ідеальною у порівнянні зі столичною українською", - ділиться Андрієвська.

Обурюється дівчина тим, що в Україні зручності є лише у великих супермаркетах, де передбачається виїзд візка з покупками на парковку. Натомість батьки мусять брати візок з дитиною в руки і нести його через 2-3 рівні досить крутих сходів. Лишати візок надворі страшно, адже зазвичай немає де пристебнути його, щоби не вкрали.

Чоловік Андрієвської, Віктор Загреба, шокував дружину тим, що під час поїздки до США не бачив жодного чоловічого (!) туалету, не обладнаного сповивальним столиком. "Вони є навіть у музеях. Я бачив ці столики просто всюди і навіть перестав звертати на них увагу", - розповідає Загреба.

Підтверджує його слова і киянка Ганна Орлова, що має досвід роботи в американських забігайлівках. "У Штатах я працювала у мережі ресторанів швидкого харчування Applebee's. Там є великі туалети і відкидні столики для сповивання. Здається, ще були якісь прилади, присипка та окремі урни для памперсів".

Юлія Мартинова під час подорожі Швейцарією з дитиною залишилася дуже задоволеною: "У тамтешньому магазині IKEA є туалет для чоловіків зі столиком, туалет для жінок, сімейний туалет зі столиками, кріслами та диванами для годування й відпочинку, та ще й туалет для інвалідів!"

У словацькому місті Ясна, куди Юлія їздила кататися на лижах, помітила єдиний недолік - у туалетах такі високі унітази, що 4-річний хлопчик може сходити в туалет лише, якщо його тримати в руках.

В Австрії Анастасії Мельниченко з чоловіком довелося "по-нашому" тягти дитячий візок сходами віденського музею. Як виявилося пізніше, там для таких цілей скрізь є спеціальні ліфти і заїзди. "Натомість у Києві вряди-годи кинуть дві рейки на сходи, але не знаю, хто міряв ті рейки. Жодна коляска не проходить!" - обурюється Мельниченко.

Усе найкраще (має бути) дітям

Ці відомі слова та потрібним би людям у вуха. Поки що асортимент кращої їжі, підгузків та іграшок для малюків сьогодні вражає приємно, однак ставлення суспільства та представників бізнесу до потреб маленьких дітей справляє дещо інше враження.

Зі слів матусь, які мали змогу порівняти ситуацію у нас та за кордоном, в Європі та США інтереси клієнта, навіть найменшого, стоять на першому плані. В Україні ці інтереси не надто шанують. Варто тільки згадати, як довго міські заклади громадського харчування облаштовували зали для тих відвідувачів, хто не палить. Однак і досі не скрізь людина, що веде здоровий спосіб життя, зможе надійно уберегтися від сусідства з курцями.

Втім, подекуди ситуація покращується. Наприклад, у мережі магазинів "Космо", як розповіла "Українській правді. Життя" керівник відділу маркетингу Олена Кукурудза, облаштували спеціальні кімнати для годування та переодягання малят. Вони обладнані сповивальним столиком, вагами для дітей, дзеркалом, упаковкою вологих серветок та корзиною для використаних підгузків.

Для мам із дітьми старшого віку в магазинах облаштували спеціальний майданчик з дитячим столиком для малювання та ігор, ростометром, вагами, розфарбовками, іграшками. Таких кімнат 10: 6 у Києві та 4 - в інших містах.

Деякі магазини "Космо" (не всі) вже облаштовані ось такими кутками, де мати може бодай погодувати дитину
Олена Кукурудза каже, що така ідея виникла в результаті спостережень за активними мамами у місті: "Адже коли немає з ким залишити дитину, вони перетворюються на заручників дому та найближчих кварталів".

* У процесі підготовки матеріалу автор почула найбільше схвальних відгуків про такі магазини, як дитячий "Mothercare" та гіпермаркет "Ашан" (список місць, де батьки маленьких дітей не відчують дискомфорту через відсутність умов, дивіться нижче).

Мами про проблему

За словами Анни Андрієвської, не дивно, що з'являється дедалі більше незадоволених появою в публічних місцях сімей з малими дітьми, які заважають іншим розважатись, робити покупки, пересуватись.

"Якби ці публічні місця були необхідним чином обладнані, а батьки могли з легкістю робити маленькі, але потрібні дитячі справи не на очах усіх присутніх - цим присутнім було б приємніше знаходитись поруч із маленькими дітьми", - каже вона.

І впевнено додає: "В нашій країні іноді навіть дітним людям хочеться стати чайлдфрі, тільки з інших міркувань - держава НЕ турбується про своїх громадян, особливо про найменших".

Ганна Орлова припускає, що ця проблема полягає у ставленні до меншості: "У нас всіх, хто не входить до більшості, не помічають або цькують. Це, мабуть, радше світоглядна проблема, ніж просто питання недружнього до мам середовища".

Анастасія Мельниченко переконує: у Європі дітям завжди раді. Якщо дитина завередує у музеї, привітний охоронець може запропонувати її побавити. Фото з особистого архіву Анастасії Мельниченко
"Чого би я з дітьми хотіла? Хоча би мінімальних умов: кабінка зі стільчиком для годування та столик у туалеті. Або просто стільчика там, де рукомийник. Навіть це дуже допомогло б!" - зауважує Анастасія Мельниченко.

"Дітям не потрібні якісь особливі умови. Пандуси для дитячих та інвалідних візків апріорі повинні бути на пошті, в поліклініках, аптеках, державних установах, магазинах, власники яких себе поважають. Дітям, так само як і дорослим, потрібна взаємоповага у суспільстві.

Звичайно, в Європі є і дитячі туалети, і сповивальні столики з ігровими кімнатами. Але появі цих речей передував інший стан свідомості громадян, ніж є у нашій країні: турбота про загальне благо і повага до ближнього", - констатує Анна Карашівська.

Чайлд-френдлі заклади:

Магазин "Mothercare" (3-я лінія шопінг-молу "Глобус")

Гіпермаркет "Ашан" (м. Петрівка)

Магазин "Смік" (універмаг "Україна")

Ресторани мережі McDonald's

Залізничний вокзал (Київ)

Окремі точки мережі "Космо" (10 по Україні) (Київ, вул. Попудренка, 7А (м. Дарниця); Київ, вул. Ревуцького, 15/1; Київ, вул. Фрунзе, 166; Київ, пл. Дружби Народів , 4 (м. Оболонь); Київ, вул. Срібнокільська, 11 (м. Осокорки); Київ, пр-т Маяковського, 26; Бориспіль, Київський шлях, 10в; Мукачево, вул. Достоєвського, 2-2а; Ужгород, пл. Петефі, 13; Чернігів, пр-т Перемоги, 84)

Трапезна "Академія" (м. Контрактова площа)

Заправки "Окко" (по Україні)

Ресторани "Пузата хата" (м. Контрактова площа, Пасаж на вул. Хрещатик)

Ресторан "Віденські булочки" (вул. Пушкінська)

Ресторан "Два гуся" (вул. Хрещатик)

Піцерії мережі "Челентано" (Львів)

Заклади мережі "Картопляна хата" (Львів)

(складено за допомогою членів жж-спільноти ja_mamusia)

Фото на титулі skidkinovgoroda.ru

Реклама:

Головне сьогодні