Можливості мозку дозволяють мати не більше 150 віртуальних друзів

— 28 січня 2010, 17:37

До такого висновку дійшов професор антропології Оксфордського університету Робін Данбар, який вивчав різні аспекти соціальних зв'язків, повідомляють Медновости з посиланням на PhysOrg.

На початку 1990-х років Данбар висунув теорію, згідно з якою об'єм неокортексу головного мозку дозволяє людині підтримувати від 100 до 230 постійних (значущих) соціальних зв'язків.

Середнє значення цього показника (150) було названо числом Данбара. Дослідник визначив значимими ті відносини, за яких люди спілкуються не рідше ніж раз на рік, представляючи при цьому взаємовідносини один одного з іншими своїми друзями.

Щоб перевірити можливість застосування своєї теорії до соціальних мереж, професор організував дослідження, звіт про яке буде опубліковано в одному з наукових журналів у 2010 році. У ході дослідження Данбар порівнював користувачів Facebook, що мають кілька тисяч "друзів", з тими, хто має кілька сотень френдів, за розміром витраченого інтернет-трафіку.

Оцінивши отримані результати, вчений переконався, що трафік в обох випадках був приблизно однаковим. На підставі цього Данбар зробив висновок, що його теорія справедлива і для віртуальних відносин між людьми.

У ході дослідження також з'ясувалося, що жінки можуть підтримувати більше число постійних контактів у соціальних мережах, ніж користувачі чоловічої статі. На думку Данбара, це обумовлено тим, що для підтримки стосунків жінкам достатньо лише поговорити, тоді як чоловікам необхідне спільне проведення часу.

Реклама:

Головне сьогодні