Пенсійна система України найобтяжливіша в світі

— 18 березня 2010, 15:42

На виплату пенсій витрачається 16-17% від ВВП країни. Це вдвічі більше, ніж у країнах ЄС, розповів "Німецькій хвилі" експерт Німецької групи радників при уряді України Роберт Кірхнер.

За його словами, жодна країна світу не дозволяє собі такого обтяження бюджету, особливо у розпал економічної кризи.

"Це надзвичайно високе фіскальне навантаження на бюджет, яке лише загострює й без того серйозні проблеми. Практично не залишається коштів на державні інвестиції, спрямовані на економічний розвиток. Це безперспективний підхід", - застерігає Кірхнер.

За підрахунками Світового банку, до середини нинішнього століття, якщо нічого не зміниться, в Україні на десятьох працюючих припадатиме 14 пенсіонерів.

Кірхнер закликає насамперед обмежити максимальний розмір пенсій і називає нинішню систему несправедливою: з одного боку, пенсії - нижчі за прожитковий мінімум, а з іншого - захмарні пенсії чиновників всіх рівнів, а також маси людей, які виходять на пенсію вже в 40-45 років. Всі ці пільги доведеться скасовувати, вважає експерт.

ВІДЕО ДНЯ

Однак найвагомішим кроком має стати підвищення пенсійного віку для жінок, про яке вже не один рік говорить Світовий банк.

"Це має статися поступово. Згідно з найбільш прийнятними пропозиціями, пенсійний вік має збільшуватися на шість місяців протягом року. Тобто, виходу на пенсію для жінок у 60 років має бути досягнуто за десять років. Це головний захід, який середньостроково стабілізує пенсійну систему, його не можна більше відкладати", - наголошує Роберт Кірхнер.

Цю думку поділяє і головний демограф України - керівник Інституту демографії і соціальних досліджень Елла Лібанова.

Відсутність реформ вона пояснює страхом політиків перед непопулярними кроками. Експерт погоджується, що піднімати пенсійний вік доведеться з жінок - для цього є всі необхідні демографічні передумови.

"Середня очікувана тривалість життя жінок при досягненні 55-річного віку становить 23 з невеликим роки", - каже демограф. А це, за її словами, цілком нормальний показник для того, аби підвищувати пенсійний вік.

Для порівняння: у Німеччині жінки нині виходять на пенсію, як і чоловіки, у 65 років, маючи при цьому середню очікувану тривалість життя у 20 років. Для чоловіків вона становить 17 років. З огляду на зростання тривалості життя, пенсійний вік у Німеччині поступово підвищують до 67 років.

Із чоловіками в Україні все складніше, каже Елла Лібанова. Адже після досягнення пенсійного віку вони живуть у середньому лише 14 років. Але у майбутньому пенсійний вік доведеться підвищувати і чоловікам, вважає демограф.

Реклама:

Головне сьогодні