Помер письменник і художник Дмитро Горчев

— 26 березня 2010, 12:03

Міліція виключає кримінальні причини його смерті, повідомляє ВВС.

Смерть письменника підтвердила в четвер увечері його цивільна дружина Катерина, яка помістила запис у блозі Дмитра Горчева, який він з 2001 року вів в "Живому журналі".

"Інформація, яка з'явилася сьогодні, - правда. Діма помер сьогодні, точна причина смерті ще невідома. Коли подробиці з'являться, я повідомлю про це", - зазначено у цьому записі.

Популярність Горчеву принесли такі твори, як "Сволота", "Краса", "Міліцейське танго", "Дике життя Гондвани", "Осіння Жаба", "Життя в каструлі".

Його записи у блозі були також популярні: у 2004 році Дмитро Горчев отримав премію "РОТОР" в номінації "Мережевий письменник року" (2 місце).

Горчев народився 27 вересня 1963 року в казахстанському Целінограді (нині Астана), в 1999 році переїхав до Санкт-Петербурга.

Він почав друкуватися з кінця 1990-х років, до 2005 року працював головним художником видавництва "Гелікон Плюс" і журналу Бориса Стругацького "Полудень, XXI століття".

У своїх оповіданнях Горчев проводив сміливі мовні експерименти, пародіював "народну" описову риторику, працював з сюжетним абсурдом і алогізм, наслідуючи традиції Михайла Зощенка та Данила Хармса, додає ВВС.

У 2004 році щодо Дмитра Горчева порушили кримінальну справу за фактом розпалювання релігійної ворожнечі - у зв'язку з його розповіддю "Бесіди про православ'я", на публікацію якої він не давав дозволу.

За результатами експертизи Генпрокуратурою було "встановлено, що текст містить висловлювання, спрямовані на збудження релігійної ворожнечі, а також елементи пропаганди неповноцінності громадян за їх ставлення до релігії".

Справу припинили завдяки свідченням видавця, який підтвердив заяву Горчева про непричетність до публікації.

Реклама:

Головне сьогодні