"Гордість країни - 2010": героїзм звичайних українців

Уже всьоме видатні українці зібралися, аби вшанувати справжніх героїв країни. Загальнонаціональна премія "Гордість країни", якою відзначають надзвичайні вчинки звичайних людей, організована фондом Віктора Пінчука разом з Новим каналом та газетою "Факти".

"Це не зірки, не політики, але це люди, якими дійсно варто захоплюватись. На їхні історії відгукнеться найжорсткіше серце, вони примусять сколихнутися свідомість останнього циніка", - говорить про героїв премії ведучий Остап Ступка.

І пізніше додає: "Тут не треба, як у шоу-бізнесі, бути найвродливішим чи найсексуальнішим, найбагатшим чи найуспішнішим. Навіть якщо ти не рятуєш людство, достатньо, долаючи підступи власної долі, гордо нести звання людини".

Однією з перших на церемонію прибула Ганна Герман. І поки заступник глави адміністрації президента охоче давала інтерв'ю представникам преси, почали з'являтися Володимир Семиноженко, Анатолій Могильов, Володимир Сівкович, Арсеній Яценюк, Віталій Кличко та інші політики, а також зірки шоу-бізнесу Костянтин Меладзе, Наталя Могилевська, Ані Лорак, Остап Ступка, Таїсія Повалій з чоловіком, Маша Єфросиніна, Джамала, Альоша та інші. Сам Віктор Пінчук з дружиною Оленою Франчук з'явився десь в о пів на сьому.

Однак розпочати вчасно таки не вдалося. Чекали на прем'єр-міністра Миколу Азарова, який з невідомих причин дещо запізнювався.

Розпочалася церемонія пісочними історіями переможниці проекту "Україна має талант" Ксенії Симонової. Вона намалювала для гостей історію порятунку з пожежі однією дівчинкою іншої, а також народження дитини у жінки на інвалідному кріслі.

Ведучими церемонії цього року були Ані Лорак та Остап Ступка. Співачка не лише встигла відволіктися від ролі ведучої аби виконати свій номер для гостей, але й двічі за вечір змінити своє вбрання. Протягом вечора крім інших гостей та героїв своїми виступами привітали Наталя Могилевська і Джамала.

Пісню "Бережи любов" виконали українські фабриканти. Фактично з прем'єрою пісні для "Євробачення" виступила Альоша. Були також і циркові номери. Але чи не найбільше всіх вразив бальний танець на інвалідних візках, який гостям свята подарували минулорічні лауреати премії Іван Сівак та Надія Вербицька. За останній рік у них, попри всі застороги лікарів, ще й з'явилося здорове маля.

Ганна Герман розкрила секрет, що за кулісами всіх, хто виходить на сцену, попереджають: "У нас не прийнято згадувати Віктора Пінчука та Олену Франчук". Та попри це згадували організаторів премії і дякували їм за організацію такої відзнаки звичайних людей з героїчними вчинками протягом вечора чимало. Але найбільше, звичайно, дякували самим героям. Кожного з них гості церемонії вшановували гучними оплесками стоячи.

Простота його геніального винаходу вразила світ

Лауреат першої номінація "Сенсація року" - директор київського Центру дитячої кардіології Ілля Ємець. Він вперше у світі запропонував застосовувати пуповинну кров замість донорської для операції на серці новонароджених. До того ж такий спосіб позбавляє небезпеки заразитися чимось від крові донора.

Ілля Ємець ліворуч
Перші десять операцій із використанням пуповинної крові були зроблені українським дітям. Тепер за допомогою цього новаторства почали рятувати новонароджених дітей із вадами серця в усьому світі.

Нагороду Іллі Ємцю вручав сам прем'єр-міністр Микола Азаров. Він, зокрема, зауважив, що такі спеціалісти в період змін, які починаються в Україні, допоможуть вивести нашу медицину на той рівень, коли до нас приїжджатимуть вчитися з-закордону.

Кожний по медалі

Особливою подією стало нагородження у спеціальній номінації параолімпійської національної збірної України.

Їх було 19 спортсменів і вони здобули 19 медалей: 5 золотих, 8 срібних, 6 бронзових.

Пояснити цей порятунок можна лише дивом

Лікарі-тезки Іван Коцюба та Іван Нечипоренко (місто Суми) заслужено отримали звання "Лікарів року". Адже в один звичайний буденний день вони зробили незвичайну справу (недарма Ані Лорак назвала їх чарівниками) - дивом врятували водія, якого пробив шлагбаум. "Він сидів у машині "швидкої допомоги", а з живота стирчала труба і нутрощі назовні", - згадує хірург Іван Нечипоренко.

Вручити нагороди лікарям вийшли Наталя Могилевська та Арсеній Яценюк. "Я маю мрію, щоб усі 46 мільйонів стали гордістю цієї країни", - висловив надію політик і звернувся до Віктора Пінчука: "Вікторе Михайловичу, готуйте велику сцену, це таки буде". Від себе Арсеній Яценюк також подарував лауреатам поїздки на море.

Її героїзму мають повчитись дорослі

"Сусід року" - Ганна Войцеховська, стала наймолодшою лауреаткою премії. Дівчинці всього 8 років, але у такому юному віці вона змогла врятувати з-під криги свою подругу, яка випадково провалилася у воду.

Маленькій героїні нагороду вручали Василь Вірастюк та Анастасія Заворотнюк, яка, вслід за Вірастюком, не побоялася забруднити своєї вишуканої чорної вечірньої сукні і стала перед дівчинкою на коліна. Більше того, акторка не змогла втримати своїх емоцій і можна було помітити, як вона обережним рухом стирає сльози з очей.

Найпопулярніша українська няня також подарувала Ані новий червоний велосипед. І зізналась, що такий подарунок купити їй порадив її син. Ну, а колір обрала донька.

Не залишила байдужою історія Ані і міністра з надзвичайних ситуацій Нестора Шуфрича та заступницю генерального прокурора Тетяну Корнякову. Вони пообіцяли подарувати дівчинці комп'ютер, конфігурації якого вона обере сама.

Отець не лише за саном, але й за покликанням

У лауреата номінації "Сімейна історія" - настоятеля Свято-Вознесенського монастиря отця Михаїла Жар 250 дітей. Щоправда, своїх лише троє, але татом його називають всі. Серед них і діти з розумовими чи фізичними обмеженнями, а з минулого року - ще й 50 ВІЛ-інфікованих дитят. Священик говорить, що сам би, звичайно, не впорався. Справді, завдяки добрим людям зі всієї країни в 2002 році в селі Банчени збудували справжнє дитяче містечко.

На сцену о. Михаїл вийшов разом з деякими зі своїх діточок. Він розказав, що до Києва хотіли поїхати всі 250, однак цього разу приїхати дружнім колективом у них не склалося.

Вручали нагороду багатодітному батькові Костянтин Меладзе та Олена Франчук. "Саме таким людям варто присвячувати пісні, саме для таких людей варто складати вірші", - зазначив відомий композитор.

А родина Віктора Пінчука та Олени Франчук подарували дітям дитячий майданчик.

Ціною власного життя

У номінації "Почуття обов'язку" відзначили трьох медичних працівників, які ризикували своїм життям, аби рятувати громадян під час епідемії грипу.

Так, завідувач реанімаційного відділу Чернівецької обласної клінічної лікарні Аурел Руснак, незважаючи на власне захворювання, 5 діб не полишав пацієнтів, а його дружина з дому носила йому харчі.

Анестезіолог Київського Центру серця Олександр Дружина, поки епідемія не дійшла до столиці, подався на Івано-Франківщину допомагати рятувати від епідемії людей за допомогою апарату "штучні легені", який доти в Україні практично ніхто не використовував, і який є на 65% ефективнішим за звичайний апарат вентиляції легенів.

А от 29-річна медсестра Антоніна Надич (місто Луганськ) допомогла іншим... ціною свого життя. Вона допомагала хворим навіть тоді, коли пневмонією захворіла і сама. Допомагала до останнього... На сцену отримати нагороду замість покійної героїні піднялася її сестра.

Він не побоявся зупинити вбивцю

Віталій Воробей (місто Луцьк) став лауреатом в номінації "Видатні приклади відваги". Він самотужки затримав злочинця, який вбив двох подруг його коханої, а до того вже був судимий за розбій та пограбування, та тримав його, поки не прибула міліція.

Вручити нагороду юнакові вийшли міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов та олімпійська чемпіонка Ліля Подкопаєва.

"На моєму місці так би зробив кожен хлопець", - засоромився Віталій. На що Ані Лорак відповіла: "Побільше би таких хлопців".

Його сили волі вистачить на цілу країну

Найстаршим лауреатом премії в номінації "Особисте досягнення" став 82-річний Віталій Свірненко (Кіровоградська обл., місто Голованівськ). Його внесено до Книги рекордів Гіннеса як найстаршого чемпіона світу.

Віталій Свірненко - майстер спорту міжнародного класу з пауерліфтингу та заслужений майстер спорту з гирьового спорту. І це незважаючи на вік.

Вручити нагороду Віталію Свірненку вийшли Володимир Сівкович та Ірина Марлені.

"Вдячний Вам зокрема за Вашу силу духу і силу волі. Це головне, через що я взяв би Вас до себе радником, аби Ви всьому цьому навчили всіх наших силовиків. Якщо наша армія буде мати таку силу духу як Ви, то нам непотрібно буде ні НАТО, ні Росія, ми будемо мати свою сильну державу, яка буде захищати всіх нас", - звернувся до героя головний силовик країни.

Віталій Свірненко не лише одразу погодився прийняти посаду нового радника, але й розповів, як пропонував готувати юнаків до армії у себе в районі, де його ініціативу ніхто не підтримав.

Вони врятували інших за кілька секунд до вибуху

Лейтенант міліції Євген Синиця та його друг Євген Діхтяренко (Дніпропетровська обл., місто Синельниково) стали цьогорічними лауреатами в номінації "Сила духу". Вони врятували водія та пасажирів авто, що врізалося в дерево і вже загорілося, попри те, що всього за кілька митей машина мала вибухнути.

Нагороди героям вручали Нестор Шуфрич та Тетяна Корнякова. Заступник генпрокурора розповіла, що Євген Діхтяренко вже отримав рекомендацію та наразі проходить співбесіду для вступу до Академії внутрішніх військ МВС України.

А міністр з надзвичайних ситуацій нагородив хлопців спеціальною відзнакою за відважність І ступеня. Євгену Синиці рішенням міністра внутрішніх справ також достроково присвоєно звання старшого лейтенанта.

Заради мрії пройти по Хрещатику на підборах

Історія 11-річної Насті Полєвої (Київська обл., місто Березань), лауреатки в номінації "дитяча мужність" вразила до сліз усіх присутніх. Плакала, сидячи в залі, навіть відома телеведуча Маша Єфросиніна. Незворушною лишалася, як, власне, і протягом всієї церемонії, хіба що Анна Герман.

Організм дівчинки з дитинства не засвоює кальцію. Саме тому її кістки постійно ламалися, поки її ніжки не стали схожими на покривлені гілки. Батьки дівчинки були позбавлені батьківських прав і її опікою займається бабуся. Прочитавши про унікальну технологію вирівнювання кінцівок київського ортопеда Віталія Веклича у них з'явилася надія. Чимало операцій вже було зароблено і не відомо скільки ще попереду, але заради своєї мрії дівчинка мужньо витримує все.

Вітаючи дівчинку, хореограф Влад Яма не лише висловив захоплення вродою Насті, але й пообіцяв що вона не просто ходитиме на підборах, але й танцюватиме з ним в парі. І почати вчити дівчинку танцювати запропонував не відкладаючи. Влад Яма прямо на сцені національного театру, взявши дівчинку на руки, виконав з нею кілька танцювальних па.

Згадати чудовий дитячий віршик подяку розгубленій Насті допомагав, аплодуючи стоячи, увесь зал.

Його талант переміг, незважаючи на виклик природи

Зворушила всіх і історія 14-річного лауреата номінації "Рідкісний талант" Ярослава Бих (місто Чернігів). Рятуючи життя матері під час пологів хлопцеві зламали ліве передпліччя та затиснули нерв правиці. Але в нього надзвичайний музичний талант, якому природа кинула виклик.

Та попри це, хлопчик майстерно грає на фортепіано і уже здобув численні нагороди, незважаючи на те, що з самого початку у нього майже ніхто не вірив і родині довго не вдавалось знайти педагога, який би займався з Ярославом.

Співачка Джамала не лише вручила нагороду молодому віртуозу, але й заспівала пісню під його акомпанемент.

Для тих, хто разом, немає нічого неможливого

За допомогою апарата "гамма-ніж" можна вилікувати пухлину мозку без болю та без єдиного розрізу. Однак коштує такий прилад 5-7 мільйонів доларів.

У 2005 році "Факти" стали ініціаторами акції "Гамма-ніж для України", до якої долучилися не лише українські мас-медіа, політичні фракції, а й найбідніші громадяни України.

Спільними зусиллями сьогодні вдалося купити найсучасніший лінійний прискорювач "Трілоджі", що має навіть ширші можливості ніж "гамма-ніж".

Для отримання нагороди в номінації "Усім миром" на сцену вийшли головний редактор газети "Факти" Олександр Швець та заступник Інституту нейрохірургії Віталій Цимбалюк. Нагороди вручали Ганна Герман та Віталій Кличко.

Телеверсію вручення премії "Гордість країни" можна подивитися у суботу, 24 квітня, на "Новому каналі".

Фото надані прес-службою Фонду Віктора Пінчука, автор Сергій Іллін. Фото з логотипом - Артема Жавроцького

Фоторепортаж з відомими людьми, що завітали на церемонію, дивіться на "ТаблоІD"

Реклама:

Головне сьогодні