Матусі за 40 влаштували у Британії бебі-бум

— 26 травня 2010, 14:11

Британія має один з найвищих показників у Європі відносно немовлят, народжених матусями за 40 - це 3,8%. Випереджає її лише Італія, повідомляє The Daily Mail.

Усе більше британок відкладають материнство на потім, будуючи власну кар'єру, тоді як молодшим жінкам нерідко бракує відчуття стабільності та упевненості у партнері для народження дитини.

Середній вік мами у Британії дорівнює 29,4 рокам, у 1999-му середньостатистична матуся була на рік молодшою. Одружені жінки воліють народжувати первістків ще пізніше - у 31 рік.

[L]

Проте жінка, яка відкладає материнство на той час, коли матиме фінансову впевненість, ризикує запізнитися, зазначає дослідниця та авторка книжок про сімейне життя Патрісія Морган.

"Люди чекають безкінечно, і все більше й більше людей не мають дітей у свої 40", - каже Морган.

На матусь за 40 та їхніх малюків очікують також і небезпеки в плані здоров'я. Після 35 зростає ризик безпліддя, викиднів або ускладнень під час вагітності. Серед малят є вищими показники патологій або відхилень, наприклад, синдрому Дауна.

Згідно з даними Королівського коледжу акушерства та гінекології, ризик втратити дитину в жінок за 40 є втричі вищим, ніж у молодших матерів.

У цілому показники народжуваності в Англії та Уельсі знизилися, зазначає видання. У 2009-му з'явилося на світ на півтори тисячі малят менше, ніж у 2008-му. Зростає кількість бездітних жінок. Нещодавнє дослідження показало, що кожна п'ята взагалі не має наміру народжувати.

У 2009-му році зробили аборт більше тисячі британок, що не досягли 15-річного віку, 136 із них ще навіть не виповнилося 14. Серед тих, хто не досяг 16 років, кількість абортів становила майже 4 тисячі. Іще 8 тисяч абортів зробили 17-річні дівчата.

Активісти руху проти абортів наголошують на тому, що все більше жінок розглядають цю процедуру як один із засобів контрацепції. Торік для 63 тисяч жінок аборт став як мінімум другим у їхньому житті.

Реклама:

Головне сьогодні