Чоловіки більше страждають через складні стосунки, ніж жінки

— 10 червня 2010, 14:41

Романтичні підйоми і спади мають більший вплив на психічне здоров'я чоловіків, ніж жінок.

До такого висновку прийшли американські психологи з Університету Вейк-Форест у своєму дослідженні, опублікованому в Journal of Health and Social Behavior.

Професор Робін Саймон, який керував дослідженням, зізналася, що вона була шокована тим, що результати не відповідають широко поширеній думці, що жінки більш уразливі у стосунках, пише The Daily Mail.

"Дивно, але ми виявили, молоді люди більше реагують на якість стосунків", - сказала вона.

Це означає, що молоді чоловіки, які не перебувають у шлюбі, сильніше жінок схильні до емоційних розладів під впливом погіршень або позитивних подій в близьких відносинах.

Водночас, на емоційний стан незаміжніх жінок найбільше впливає сам факт розриву або встановлення нових стосунків із чоловіком.

Під час дослідження було більше 1000 чоловіків та жінок у віці від 18 до 23 років, які ще не вступили в шлюб і проживають у Флориді.

Виявилося, що для неодружених людей, які переживають період дорослішання, позитивні чи негативні зміни у відносинах з партнером надають різний вплив на емоційний стан та психічне здоров'я в залежності від їхньої статі.

Так чоловіки, усупереч поширеним стереотипам, набагато сильніше жінок переживають охолодження і напруженість у стосунках, що часто виражається у зловживанні алкоголем і наркотиками.

У той же самий час розквіт відносин дає набагато більше приємних емоцій чоловікам, ніж жінкам, а його сприятливий вплив на психічне здоров'я чоловіків виражено сильніше, ніж у жінок.

Автори дослідження пов'язують це з тим, що для молодих чоловіків їх дівчата є єдиним засобом втамувати потреба в тісному спілкуванні. На відміну від них жінки бувають дуже близькі і довірливі з членами своєї родини та подругами. Крім того, напруженість у відносинах з жінкою може зачіпати для чоловіка почуття самоповаги і власної унікальності.

Реклама:

Головне сьогодні