Помер нобелевський лауреат письменник Жозе Сарамаго

— 18 червня 2010, 17:19

Португальський письменник Жозе Сарамаго помер у п'ятницю у своєму будинку на острові Лансароте. Літератору було 87 років, повідомляє The Associated Press.

Серед найбільш відомих творів письменника - романи "Євангеліє від Ісуса", "Перебої в смерті", "Той, що піднявся з землі", "Спогади про монастир", "Камінний пліт".

Сарамаго народився в селянській родині, проте в трирічному віці його сім'я перебралася в Лісабон, з яким була пов'язана практично все життя письменника.

Першу книгу майбутнього Нобелівського лауреата було опубліковано в 1947-му році. Однак після того Сарамаго аж до 1966-го року нічого не видавав. Критики неодноразово зазначали, що літературний талант прийшов до Хосе Сарамаго пізно.

До слова, португальський літератор працював журналістом, писав про політику. А от жити виключно за рахунок літературної праці письменник почав в 1976-му році. Тоді Сарамаго було 54 роки.

Першим великим романом прозаїка вважається твір "Той, що піднявся з землі", виданий у 1980-му році. Через два роки Сарамаго написав ще один не менш великий твір "Спогади про монастир".

У 1991-му році вийшла його скандальна книга "Євангеліє від Ісуса". У ній був запропонований альтернативний погляд на євангельську історію; на книгу наклали свій відбиток ліві погляди письменника.

Португальська влада піддала цензурі роман, після чого Сарамаго залишив Португалію і переселився до Іспанії, на Канарські острови.

Негативні відгуки з боку християн та іудеїв отримували і наступні книжки письменника, зокрема - його останній роман "Каїн", що вийшов в 2009-му році.

Крім того, Сарамаго відкрито засуджував дії Ізраїлю в Палестині, а в 2009-му році балотувався в Європарламент від Португальської комуністичної партії.

У письменника залишилися дружина - іспанська журналістка Пілар дель Ріо, і дочки від першого шлюбу.

Реклама:

Головне сьогодні