Винайдено презерватив із зубами проти ґвалтівників

— 21 червня 2010, 13:32

Свій винахід доктор Соннет Елерс замислила ще 40 років тому, коли зустрілася з жертвою зґвалтування, розповіла вона в інтерв'ю CNN.

Тоді у пам'яті винахідниці закарбувалися слова жертви - "Якби ж лише я мала зуби там унизу".

"Я пообіцяла їй, що одного дня я зроблю щось, аби допомогти таким людям, як вона", - розповіла Елерс.

І насправді, винайдений нею презерватив Rape-Ахe має схожі на зуби гачки, що затискають чоловічий пеніс у момент проникнення.

Без допомоги лікаря зняти пристрій ґвалтівнику не вдасться - Елерс має сподівання, що це допоможе заарештовувати злочинців. Rape-Ахe не поранить шкіри, проте завдасть чоловікові чимало клопоту.

"Це боляче, він не зможе мочитися й ходити, доки це на ньому. Якщо він спробує зняти це, воно стиснеться ще дужче", - розповідає винахідниця.

Під час розробки "зубатого" презервативу Елерс співпрацювала із інженерами, гінекологами та психологами аби мати впевненість, що він буде безпечним.

Коштуватиме такий презерватив близько 2,2 доларів. 30 тисяч виробів буде розповсюджено у південноафриканських містах, де проходять матчі чемпіонату світу з футболу.

На думку винахідниці, було б ідеально, коли б жінка вдягала Rape-Ахe, йдучи на побачення із незнайомцем, або ж до місця, де не почувається безпечно.

"Це змусить чоловіка ще раз подумати перед тим, як напасти на жінку", - упевнена Елерс.

Однак, є в нового пристрою й чимало критиків, які побоюються, що жінки наражатимуться на більшу агресію з боку чоловіків, які потраплять у "капкан".

"Страх, що оточує жертву, вдягання презервативу у передчутті, що на неї нападуть, усе це являє собою поневолення, якому не має піддаватися жодна жінка", - каже представниця Центру контролю та профілактики захворювань в Уганді Вікторія Каджа.

За даними організації Спостереження за правами людини, Південна Африка, де близько 16% населення живе із ВІЛ, нині має один з найвищих показників зі зґвалтувань.

Під час опитування, проведеного у 2009-му році Радою медичних досліджень, 28% чоловіків визнали, що колись ґвалтували жінку чи дівчину, й кожен двадцятий зробив це в минулому році.

За матеріалами The Daily Mail

Реклама:

Головне сьогодні