Геї краще запам'ятовують обличчя – вчені

— 24 червня 2010, 12:17

До такого висновку прийшли вчені з університету Йорка, які з'ясували, що гомосексуалісти, як і жінки, в рівній мірі задіюють обидві півкулі мозку.

Група дослідників вивчила вплив статі, сексуальної орієнтації і переважання правої або лівої руки на здатність людей запам'ятовувати і розрізняти обличчя, передає ВВС.

У ході експериментів з'ясувалося, що геї, як і гетеросексуальні жінки, мислять білатерально, тобто задіюють при цьому обидві півкулі мозку, в той час як у чоловіків з традиційною орієнтацією за цю функцію відповідає лише права півкуля.

"Все свідчить про те, що геї та жінки розрізняють обличчя білатерально. Це дозволяє їм швидше обробляти інформацію, що зберігається в мозку", - стверджує автор дослідження Дженніфер Стівс.

Під час експерименту добровольцям пропонувалося запам'ятати десять фотографій, а потім спробувати відрізнити їх від 50 інших знімків, які їм показували лише кілька часток секунди.

Всі фотографії були чорно-білими, і будь-які помітні риси, на кшталт родимих плям або незвично густих брів, були на них заретушовані.

Від учасників експерименту вимагали якомога швидше і точніше відзначити нові обличчя.

Одночасно Стівс з колегами вирішила з'ясувати, як впливає на виконання таких завдань переважна рука.

З'ясувалося, що гетеросексуальні лівші краще розпізнавали обличчя, ніж правші і навіть праворукі геї.

Вважається, що перевага руки також пов'язана з функціонуванням півкуль мозку і статевої орієнтацією; раніше дослідження показали, що геї на 39% частіше за гетеросексуалів бувають лівшами.

"Результати наших досліджень підтверджують те, що вже відомо про залежність здібності до впізнавання облич від статі та статевої орієнтації", - Стівс говорить.

Анатомічні дослідження мозолистого тіла, яка відповідає за взаємодію двох півкуль мозку, також вказують на те, що у жінок і чоловіків-шульг мозолисте тіло більше, а кора головного мозку більш симетрична, ніж у чоловіків-правшів.

Реклама:

Головне сьогодні