Жінки з маленькими ступнями більш привабливі – вчені

— 5 липня 2010, 15:17

Науковці з Університету в Олбані, штат Нью-Йорк, з'ясували, що більшість чоловіків вважають більш привабливими жінок з маленькими ступнями та / або вузьким тазом і довгими стегнами навіть у тому випадку, якщо вони не бачать їхньої фігури.

Такі підсумки вчені оприлюднили на зустрічі Товариства з вивчення поведінки й еволюції людини, яка проходила в штаті Орегон, пише New Scientist.

Щоб перевірити, чи є зв'язок між привабливістю жіночого обличчя і особливостями фігури, вчені провели антропометричні вимірювання розміру стопи, довжини кистей і стегон, а також ширини тазу 60 білих студенток.

Загалом же на тілі кожної учасниці дослідження проводили 16 замірів. На підставі зібраних даних учені відібрали дві групи по вісім жінок: у представниць першої всі параметри були меншими, ніж в інших, а у представниць другої - більші.

Потім, використавши риси обличчя жінок з кожної групи, фахівці склали кілька узагальнених фотороботів.

Після цього вчені запропонували 77 гетеросексуальним чоловікам оцінити привабливість кожного з фотороботів. У результаті з'ясувалося, чоловіки в 3,5 рази частіше називали більш привабливим фоторобот, складений з облич жінок з найменшим розміром ноги, причому більш жіночним цей фоторобот називали в десять разів частіше, ніж інші.

Крім того, чоловіки в 11 разів частіше вважали більш привабливим фоторобот, який був складений з облич жінок з вузьким тазом, ніж фоторобот, створений на основі облич жінок з великим розміром тазу.

Крім цього, фоторобот умовної жінки з довгими стегнами подобався чоловікам у вісім разів частіше, ніж фоторобот узагальненої дами з короткими стегнами.

На думку науковців, привабливість жінок з вузьким тазом і маленькими ступнями обумовлена тим, що такі риси вказують на її здатність виносити і народити здорову дитину.

Мовляв, жіноча фігура формується частково під впливом статевих гормонів, і якщо їх вироблення йде неправильно, статеве дозрівання може наступити раніше покладеного терміну. У цьому випадку у дівчини будуть відносно короткі стегна і широкий таз. При нормальному виробленню статевих гормонів дівчина продовжує рости довше, і її стегна подовжуються.

Так як риси обличчя також залежать від гормонального фону, вони можуть служити чітким маркером, що вказує на потенційну здатність жінок мати дітей (вважається, що саме цей факт визначає привабливість жінки для чоловіків).

До слова, науковці провели аналогічне дослідження з чоловіками, проте їм не вдалося виявити настільки вираженої залежності. Так, жінки приблизно з однаковою частотою називали привабливими як мужніх чоловік, так і тих, менш мужніх.

Це пояснюється тим, що жінкам притаманно оцінювати не лише сексуальну привабливість чоловіків, але також їх якості як партнерів для тривалого спільного проживання. Зокрема, менш мужні чоловіки частіше здаються жінкам більш придатними саме для довгих відносин.

Реклама:

Головне сьогодні