Чоловіки у червоному більш привабливі для жінок - вчені

— 4 серпня 2010, 07:29

Одяг червоного кольору або хоча б відтінку, робить чоловіка більш привабливим та бажаним в очах жінок, переконалася група дослідників, тоді ж як жінки про цей таємничий ефект геть не здогадуються, повідомляє Science Daily.

"Ми виявили, що жінка бачить у чоловікові в червоному вищого за статусом, більш здатного заробляти гроші та більш здатного піднятися соціальними сходами", - каже професор психології з Університету Рочестера Ендрю Елліот.

Під час експерименту 25 чоловікам та 32 жінкам давали поглянути на фото чоловіка, чиє зображення знаходилося на білому або червоному тлі, пише The Telegraph.

Респонденти мали, з допомогою дев'ятибальної шкали, відповісти на запитання, наскільки привабливою та симпатичною видається їм ця людина.

Жінки надали перевагу чоловікові на червоному тлі, визначаючи ступінь його привабливості. На відповіді ж респондентів-чоловіків "ефект червоного" не вплинув жодним чином.

Під час іншого експерименту сорочку чоловіка на фото "фарбували" в червоний або інший колір. І, знов-таки, результатом опитування 55 жінок стало те, що в одязі червоного кольору чоловік видався більш привабливим та бажаним, на один пункт випередивши самого себе в зеленому кольорі.

Автори дослідження, результати якого були опубліковані в "Журналі експериментальної психології", пояснюють "ефект червоного" водночас з точки зору культури та біології.

Адже у людських спільнотах на всій земній кулі червоний колір традиційно був і є частиною атрибутики багатих та могутніх. Стародавній Китай, Японія, Африка - усюди застосовували цей колір як ознаку високого статусу. Що ж до Давнього Риму, то тамтешніх іменитих городян у літературі взагалі називали "тими, хто носить червоне".

Навіть сьогодні, відмічають дослідники, бізнесмени вдягають червоні краватки, а знаменитості із гордістю походжають по червоній доріжці.

Також варто не забувати про й біологічне коріння людської поведінки. В приматів, таких як мандрили та гелади, червоний колір є ознакою чоловічої домінантності, й найбільш вираженим він є в альфа-самців. Саме таких самців схильні обирати самки цих видів, одержуючи від них натомість захист та вигоди.

"Коли жінка бачить червоне, це пробуджує у ній щось глибинне й, можливо, біологічно закарбоване. У нашій культурі ми говоримо, що у сексуальній сфері чоловіки поводяться, як тварини. Схоже, що жінки можуть так само чинити, як тварини", - каже Елліот.

Реклама:

Головне сьогодні