Шлюб допомагає долати стреси - науковці

— 20 серпня 2010, 07:29

Коли людина, яка має пару, потрапляє у складну ситуацію, її організм продукує меншу кількість гормонів стресу, ніж організм холостяка, повідомляє The Daily Mail.

У цьому переконалися дослідники з Чиказького університету. В їхньому експерименті взяли участь 500 студентів. Їм було запропоновано виконати серію тестів, які, як вони вважали, матимуть вирішальне значення для їхньої майбутньої кар'єри.

До та після виконання піддослідними завдання науковці взяли у них зразки слини, аби виміряти рівень гормонів. Виявилося, що в тих піддослідних, які не мали постійного партнера, значно активніше вироблявся гормон кортизол.

[L]

Цей гормон утворюється в організмі у стресовій ситуації, він є частиною реакції на небезпеку, що зветься "бийся або тікай".

"Ми виявили, що шлюб має стримуючий ефект відносно відповіді кортизолу на психологічний стрес", - розповідає очільник дослідження професор Даріо Маестріпієрі.

"Хоча шлюб може бути добряче стресовим, він здатен полегшити людям долання інших стресогенних факторів у житті", - зазначає він.

Неодружені ж та самотні індивіди як жіночої, так і чоловічої статі, виявляються більш чутливими до психологічного стресу, кажуть науковці.

Це відкриття певним чином може дати пояснення таким вже відомим науці фактам, як то більша тривалість життя одружених людей та менша кількість в них серцевих нападів та інших проблем зі здоров'ям.

Згідно з даними статистики у Британії, найгірше здоров'я, найбільшу кількість гострих та хронічних хвороб мають вдівці та самотні матері. Показники ж смертності серед холостяків 30-59 років у два з половиною рази перевищують показники одружених чоловіків.

Протягом експерименту чиказьких науковців із виконанням студентів "стресових" тестів рівень тестостерону в піддослідних-"одинаків" також виявився значно вищим, ніж в їхніх одружених "колег".

Той самий ефект Маестріпієрі доводилося спостерігати й під час експериментів із тваринами.

Крім того, рівень тестостерону в самців мавп та деяких видів птахів знижується, коли вони знаходять собі пару та починають опікуватися потомством.

Реклама:

Головне сьогодні